Raketa koju je konstruisala i sagradila jedna privatna američka kompanija uspešno je lansirana rano jutros, noseći kapsulu sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Lansiranje rakete Falkon 9, iz Kejp Kanaverala u Floridi, proteklo je bez problema i kapsula Dragon koja se nalazila na njenom vrhu je nešto kasnije ušla u orbitu oko zemlje.

Raketu i kapsulu sagradila je kompanija "Spejs eksplorejšn teknolodžis" (Space Exploration Technology), skraćeno "Spejs eks", na čijem čelu je milijarder Elon Mask, osnivač internet finansijskog servisa "Pejpal" (PayPal).

Kontrolori misije su veselim usklicima pozdravili informaciju da su raketa i kapsula stigle do orbite i da su se sklopljene solarne ploče otvorile.

Lansiranje je trebalo da bude obavljeno u subotu ali je odloženo u poslednjoj sekundi kada su kompjuteri registrovali blago povišen pritisak u centralnom motoru rakete Falkon 9. Inženjeri su nešto kasnije otkrili i zamenili neispravan ventil.

Kapsula Dragon trebalo bi da u četvrtak stigne do Međunarodne svemirske stanice, gde će izvesti seriju manevara pre nego što bude pokušano njeno spajanje sa stanicom. Šestočlana posada stanice će tokom naredne dve nedelje pretovarivati oko 500 kilograma zaliha iz kapsule u stanicu.

Kapsula Dragon, konstruisana za višestruku upotrebu, vratiće na zemlju potrošenu i neispravnu opremu sa stanice.

Kompanija Spejs eks nastoji da postane prva koja će biti u stanju da redovno šalje kapsule ka svemirskoj stanici. Svemirska agencija NASA se nada da će "Spejs eks" i druge kompanije biti u stanju da nadoknade prazninu nastalu povlačenjem orbitera tipa šatl iz upotrebe i da će u dogledno vreme biti sposobne da prevoze i astronaute.

Do tada, ruska raketa tipa Sojuz ostaće jedina koja može da prevozi astronaute do stanice i natrag na zemlju.

FOTO GALERIJA: