Linkovi

Dragon proleteo kraj svemirske stanice


Privatno sagrađena svemirska kapsula Dragon obavila je planirano proletanje kraj Međunarodne svemirske stanice u okviru priprema za sutrašnje približavanje i istorijsko pristajanje uz stanicu

Američka svemirska agencija NASA kaže da su današnji manevri kapsule Dragon, bez ljudske posade, bili uspešni.

Pomenuta kapsula proletela je na oko dva kilometra od stanice testirajući ugrađene sisteme za precizno navođenje.

Današnja procedura predstavljala je uvod u sutrašnje postavljanje kapsule u položaj u kome će astronauti na stanici moći da je prihvate robotizovanom rukom i približe je do jednog od mesta za spajanje sa stanicom. Posle toga, šestočlana posada stanice će naredne dve nedelje istovarivati više od 500 kilograma zaliha iz kapsule i utovariti u nju nepotrebnu i neispravnu opremu koju će kapsula vratiti na zemlju.

Konstruktor kapsule Dragon, američka kompanija Spejs eks, nastoji da postane prva privatna kompanija koja će redovno lansirati kapsule ka svemirskoj stanici. Sa svoje strane, državna agencija NASA se nada da će Spejs eks i druge privatne kompanije moći da zamene orbitere tipa šatl koji su povučeni iz upotrebe. Kapsula Dragon sagrađena je za višekratnu upotrebu, a kompanija Spejs eks planira da jednoga dana počne da je upotrebljava i za transport astronauta do i od Međunarodne svemirske stanice.

Ruska kapsula Sojuz za sada je jedina svemirska kapsula koja može da prevozi i ljudsku posadu do stanice.
XS
SM
MD
LG