Linkovi

U Americi izvršena prva smrtna kazna nad ženom od 1953.


ARHIVA - Lisa Montgomeri, osuđena za ubistvo, snimljena u Federalnom medicinskom centru Fort Vort.
ARHIVA - Lisa Montgomeri, osuđena za ubistvo, snimljena u Federalnom medicinskom centru Fort Vort.

Američka vlada izvršila je prvu smrtnu kaznu nad jednom zatvorenicom u skoro 70 godina. Lisa Montgomeri dobila je smrtonosnu injekciju u sredu ujutru u federalnom zatvoru u mestu Ter Hot u Indijani.

Iako su njeni advokati uputili više zahteva da se zaustavi izvršenje smrtne kazne, Vrhovni sud je u utorak kasno uveče presudio da kazna može da bude izvršena.

Montgomeri je 2007. osuđena zato što je zadavila jednu trudnicu, isekla joj stomak i izvadila bebu, koju je pokušala da predstavi kao svoje dete.

Tim njenih advokata tvrdio je da je kao dete bila žrtva "seksualne torture", i između ostalog pretrpela grupna silovanja, što ju je zauvek emotivno oštetilo i pojačalo probleme sa mentalnim zdravljem koji su postojali u njenoj porodici.

Advokatica Keli Henri saopštila je da je odluka da se pogubi Montgomeri bila "gnusna, nezakonita i nepotrebna primena autoritarne vlasti."

"Kukavička žeđ za krvlju od strane jedne neuspešne administracije se jasno videla večeras", rekla je Henri. "Svako ko je učestvovao u pogubljenju Lise Montgomeri treba da se stidi".

Američki sekretarijat za pravosuđe izjavio je da je pogubljenje izvršeno "u skladu sa smrtnom presudom koju je jednoglasno preporučila federalna porota a izrekao okružni sud u Mizuriju."

Montgomeri je jedanaesta osoba pogubljena od jula, kada je predsednik Donald Tramp nastavio izvršenje smrtnih kazni posle prekida od 17 godina. Kasnije ove nedelje, pred sam kraj Trampovog mandata, zakazana su još dva izvršenja smrtne kazne, ali je federalni sudija u Vašingtonu zaustavio pošto su oba zatvorenika testirana pozitivna na Kovid-19.

XS
SM
MD
LG