Linkovi

Izbori u Sloveniji: Janšinoj SDS najviše glasova, ali ne i vlada?


Čovek glasa na biračkom mestu tokom opštih izbora u Vodicama, Slovenija, 3. juna 2018.
Čovek glasa na biračkom mestu tokom opštih izbora u Vodicama, Slovenija, 3. juna 2018.

Slovenačka demokratska stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedelju u Sloveniji, 24,4 odsto, pokazuju izlazne ankete, što joj, međutim, nije dovoljno da sama formira vladu i zbog čega će verovatno ostati u opoziciji.

Po broju osvojenih glasova, druga je antiinstitucionalna partija bivšeg komičara, Marjana Šarca, navodi agencija STA a prenose mediji u regionu. Stranka modernog centra, dosadašnjeg premijera Mire Cerara dobila je podršku 9,8 odsto birača..

Nakon toga, slede Levica (9,5) i Socijalne demokrate (9,3). Nova Slovenija (6,6) glasova, Stranka Alenke Bratušek (5,5) i Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) sa pet odsto glasova.

Agencija STA navodi da, prema tim anketama, sledi i iznenađući povratak u parlament ultradesničarske Slovenačke nacionalne stranke sa 4,3 odsto osvojenih glasova.

Ako ti rezultati budu potvrđeni, u Sloveniji slede pregovori o sklapanju koalicione vlade, dok analitičari procenjuju da bi veliki broj stranaka koje su ušle u parlament mogao da oteža formiranje nove vlade u Ljubljani.

Razlog da se parlamentarni izbori održe nekoliko nedelja pre redovnog roka, bila je iznenadna ostavka odlazećeg premijera Mira Cerara u martu zbog neuspelog železničkog projekta.

Birališta su otvorena u nedelju u sedam sati, a pravo glasa imalo je 1,7 miliona upisanih birača. Glasači su birali između 1.600 kandidata za 90 poslaničkih mesta, koje je ponudilo 25 partija i lista.

Slovenija, nekada deo bivše komunističke Jugoslavije, i zemlja rođenja prve američke dame Melanije Tramp, pridružila se Evropskoj uniji 2004. Od 2007. upotrebljava zajedničku evropsku valutu evro, podsetio je ranije danas Rojters.

Janšin rast popularnosti u tradicionalno umerenoj Sloveniji se vidi kao refleksija šire podrške desnom populizmu u centralnoj i istočnoj evropi, usred priliva migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike u Evropu.

Janša se udružio sa mađarskim vatrenim premijerom, Viktorom Orbanom, koji je učestvovao na jednom od predizbornih mitinga njegove partije. Orban je podigao ogradu od bodljikave žice na granici sa Slovenijom kako bi držao podalje migrante.

I ako se potvrdi da je dobio najviše glasova, Janša neće biti u mogućnosti da se vrati na vlast. Verovatnije je, umesto toga, da će druge grupe formirati koaliciju i zadržati ga izvan vlade.

XS
SM
MD
LG