Linkovi

U Sloveniji ponovo radi pivska fontana


U slovenačkom mestu Žalec ponovo teče Fontana piva, na kojoj posetioci sa slavina umesto vode sipaju pivo, a od ove godine u ponudi je i pivo pod nazivom Balkan, prenose slovenački mediji.

Zbog povoljnih klimatskih i geografskih uslova, domaćini su veliki deo Donje Savinjske doline pretvorili u prostrane poljane hmelja, a pivsku fontanu otvorili u septembru prošle godine.

Uprkos nešto hladnijem vremenu poslednjih dana, sezona piva u Žalecu opet je otvorena, a iz jedne od pet slavina sada se može natočiti i pivo Balkan, čime se, kako navode mediji, prilagođavaju trendovima i željama nekih posetlaca.

"Svetlo lager pivo tog imena, koje je proizvedeno od slovenačkog hmelja po nemačkim i balkanskim recepturama, napoji dušu i srce, a na poseban način povezuje sve balkanske narode," kazao je za list "Večer" proizvođač čije ime se ne navodi.

Kako se navodi, on se na taj način prisetio ili aludirao na davni reklamni oglas "Radenska nas spaja", s kojim je svoje mineralne vode na bivšem jugoslavenskom tržištu svojevremeno promovisala punionica iz Rogaške Slatine, Radenska "s tri srca", koju je prošle godine kupila češka kompanija Kofola.

Pivopije za osam evra mogu natočiti šest puta pivo različitih vrsta, a do sada je prodato više od 12.000 žetona za pristup pivskoj česmi.

Slovenija je ponosna na svoju dugu pivarsku tradiciju, a posebno na hmelj koji se uzgaja na plantažama uz Savinju, slovenskoj pritoki Save, pa je nedavno započela i razgovore s Austrijom o zajedničkoj evropskoj zaštiti štajerskog hmelja.

XS
SM
MD
LG