Linkovi

Slovenija: Pahor reizabran, obećava da će biti predsednik svih


Predsednik Borut Pahor sa suprugom, Tanjom Pecar, nakon objavljivanja prvih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora u Ljubljani, Slovenija, 12. novembra 2017.
Predsednik Borut Pahor sa suprugom, Tanjom Pecar, nakon objavljivanja prvih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora u Ljubljani, Slovenija, 12. novembra 2017.

Slovenački predsednik Borut Pahor ponovo je izabran, po drugu put, na nedeljnom drugom krugu izbora u kome mu se suprotstavio bivši komičar i gadonačelnik Kamnika.

Pahor, 54, veteran slovenačke političke scene poznat kao "Kralj Instagrama", zbog upotrebe društvenih mreža, osvojio je 53 odsto glasova, naspram 47 odsto koliko je pridobio njegov izazivač, Marjan Šarec, saopštila su zvaničnici nakon završenom preliminarnog brojanja glasova.

Pahor se zahvalio glasačima i obećao da će dodatno unaprediti njihovu veru u demokratiju. On je čestitao svom protivniku na njegovom rezultatu.

"Biću predsednik svih", rekao je Pahor. "Objediniću ljude i graditi ono što nas čini bližima".

Politički veteran

Pahor je tek drugi slovenački predsednik koji je osvojio drugi mandat, otkako je ta zemlja proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije 1991. godine. Država od dva miliona ljudi u centralnoj Evropi je zemlja rođenja američke prve dame Melanije Tramp i znana je po svojim alpskim planinama i jezerima.

Bivši model, poput američke prve dame, on je objavio određeni broj javnih postova, a bio je i slovenački premijer pre nego što je izabran za predsednika 2012.

Šarec je bio poznat satiričar-komičar pre nego što je ušao u politiku 2010. godine, u trci za gradonačelničku poziciju malog grada Kanika. On je priznao poraz na ovim izborima i čestitao Pahoru na pobedi u nedelju, ali je rekao da je njegov uspeh kao realtivnog političkog novajlije znak da građani Slovenije žele promene.

"Čast mi je što sam imao mogućnost da se takniči protiv 'premijer lige'", rekao je Šarec u svojoj centrali u Kaniku. "Moj rezultat je dobar. On govori sam za sebe".

Analitičari upozoravaju da Šarecova sposobnost da uđe u drugi krug pokazuje slovenačko nezadovoljstvo političarima u establišmentu. Kritičari optužuju Pahora da je izbegavao da zauzme stav po bitnim pitanjima.

Glavne teme: Ekonomija, granice, EU

Glavne teme sa kojima se suočava Slovenija uključuju ekonomiju, pitanje sporne granice sa Hrvatskom i budućnost Evropske unije, kojoj se Slovenija pridružila 2004. godine.

Predsednik Slovenije nema izvršnih ovlašćenja, ali osoba na toj funkciji predlaže premijera i njegovo ili njeno mišljenje po bitnim pitanjima ima težinu. Pahor i Šarec, iako obojica centristi, sukobili su se na pitanjima kao što su privatizacija najveće slovenačke banke i sastavu državnog tela za borbu protiv korupcije.

Nakon glasanja u nedelju, Pahor se požalio da se na njega pogrešno gledalo kao na populistu, što on tvrdi da nije, dok je Šarec pokušavao da zadobije ulogu "državnika". Pahor je sugerisao da ga je "zamena uloga" koštala podrške javnosti.

U svom govoru, Pahor, koji je nastojao da se prikaže kao predsednik ujedinitelj, takođe je rekao da će nastojati da reši probleme i premosti sve podele koje možda postoje u slovenačkom društvu.

XS
SM
MD
LG