Linkovi

Prodaja bivše jugoslovenske misije pri UN-u


Misija bivše Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku prodaje se za 50 miliona
Misija bivše Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku prodaje se za 50 miliona

4. aprila ove godine bivše jugoslovenske republike (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Makedonija) konačno su postigle dogovor o prodaji bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. To je velelepno zdanje datira iz doba takozvane Zlatne ere krajem 19. i početkom 20.veka, što je period u američkoj istoriji poznat po političkoj korupciji, finansijskim špekulacijama i raskošnom životnom stilu bogatih industrijalaca i finansijera. Na medjunarodnom konkursu rukovodjenje prodajom ovog zdanja dobio je posrednik za prodaju nekretnina Tristan Harper iz ugledne kompanije Daglas Eliman.

Zgradu na petoj aveniji Federativna narodna republika Jugoslavija je 1946. kupila za 300.000 dolara za svoju misiju pri Ujedinjenim nacijama. Ona se prodaje za 50 miliona dolara I to po prvi put u poslednjih 70 godina. Pitali smo Tristana Harpera da nam kaže nešto više o arhitekturi I istorijatu ovog zdanja?

“Zgrada je podignuta 1905. godine po projektima poznate njujorške arhitektonske firme Voren i Vetmor. Oni su se proslavili po projektu glavne Centralne železničke stanice (Grand Central Station) u Njujorku i uradili su ovo kao jedan od svojih projekata. Prvi vlasnik zgrade bio je Robert Bikman Livingston koji je postao guverner države Rod Ajlend. On je ovu kuću izgradio za sebe i svoju porodicu. Tako se i danas ona zove Bikmanova kuća. Nakon njega zgradu je kupila porodica Vandrebilt, koja je jedna od najpoznatijih njujorških porodica i potom 1946. novi vlasnik postaje Federativna narodna republika Jugoslavija", kazze na početku razgovora Tristan Harper i dodaje:

"Zgrada ima oko 2000 kvadratnih metara na devet nivoa od čega su pet glavnih stambeni, a ostalo su terase i pomoćne etaže. Gradjena je po uzoru na deo Versaja, Mali Trijanon i ima mnogo umetničkih radova iz tog perioda i dan danas sačuvanih.”

Zdanje je od 1966. pod zaštitom države upravo zbog tih detalja na fasadi i u unutrašnjosti zgrade navodi Tristan Harper i dodaje:

“Prodaja uklju celokupan nameštaj i opremu, kao i veliki deo umetničkih premeta koji su njoj nalaze i koji su sastavni deo enterijera. ” , istakao je Harper.

Ovde se trenutno nalazi stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama. Interesovalo nas je da čujemo neke od najvažnijih momenata iz bogatog istorijata nekadašnje jugoslovenske misije. Tristan Harper priča:

“Jedan od najinteresantnijih trenutaka u istoriji ove zgrade je sastanak koji je davne 1963. godine održan baš u ovom prostoru. Tu su se sastali tadašnji predsednik Jugoslavije Maršal Tito, zatim premijer Indije Nehru i predsednik Egipta Naser koji su odlučili da formiraju pokret nesvrstanih baš ovde i na ovom mestu. Takodje, Tito je boravio više puta u ovoj zgradi službeno, ali i jednom prilikom sedamdesetih godina kada je pokušan atentat na njega u hotelu Valdorf Astoria. Tada se praktično preselio ovde i pronašao sklonište u jednoj od soba u potkrovlju ove zgrade.” ,

Nekoliko kupaca je već izrazilo interesovanje pa smo hteli da čujemo koji bi bio sledeći korak ukoliko se pronadje ozbiljan kupac. Harper navodi:

“Kada se postigne dogovor o uslovima prodaje države sukcesori bivše Jugoslavije i njihove vlade pojedinačno moraju da donesu odluku o prodaji ovog objekta na nivou konsenzusa.“

Pored ove gradjevine, rezidencija bivših jugoslovenskih ambasadora pri svetskoj organizaciji, koja se nalazi nedaleko, na Park Aveniji, isto tako je sada na prodaju za 18 miliona dolara, takodje u aranžmanu sa Daglas Elimanom. To je dupleks od 450 kvadratnih metara, sa četiri velike terase, što je u Njujorku veoma poželjno priča Tristan Harper i ukazuje:

“Uz to države sukcesori dogovorile su se nedavno u Njujorku da se na prodaju stave još tri objekta bivše Jugoslavije. Jedna je rezidencija u Bernu u Švajcarskoj, druga je bivša zgrada ambasade u Bonu u Nemačkoj i treća je zgrada ambasade u Japanu.“ UNTIL 3:45

Svaki eventualni vlasnik ovog zdanja i obližnje rezidencije neće dobiti samo prekrasni dom na Petoj aveniji sa veličanstvenim pogledom na Centralni park i luksuzan stan na Park Aveniji već u neku ruku i deo istorije Njujorka.

XS
SM
MD
LG