Linkovi

Prekinuta sednica Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji, nastavak u subotu


Posebna sednica Skupštine Srbije o nasilju, bezbednosti, smeni ministra policije (FoNet)
Posebna sednica Skupštine Srbije o nasilju, bezbednosti, smeni ministra policije (FoNet)

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su u petak posebnu sednicu na kojoj se raspravlja o vladinom Izveštaju o bezbednosti posle dva masovna ubistva početkom maja. Zasedanje, kao i druge tačke dnevnog reda, tražila je opozicija na protestima protiv nasilja, na kojima su učestvovale i desetine hiljada građana.

Sednica je prekinuta nakon polemike premijerke Ane Brnabić sa šefom poslaničke grupe Narodne stranke Miroslavom Aleksićem. Prema rečima predsednika Skuštine Srbije Vladimira Orlića biće nastavljena narednog radnog dana u 10 časova

Aleksić je izjavio da vlast u Srbiji generiše mržnju, a da su alati za širenje mržnje tabloidi i televizije sa nacionalnom frekvencijom. Aleksić je pokazao fotografiju koju je premijerka objavila na Instagramu prošlog petka povodom protesta i poručio "Na ovoj fotografiji, smejete se i vi i Aleksandar Vučić i Siniša Mali, potcenjujući građane Srbije i pretite nekim novim protestima".

On je rekao da nije tačno ono što predstavnici vlasti u Skupštini tvrde dva dana, kako niko nije podneo ostavke u svetu zbog tragedija i naveo da je u Nemačkoj zamenik nekadašnje kancelarke Angele Merkel podneo ostavku zbog fotografije na kojoj se smejao u vreme poplava.

Aleksić je čestitao ministru prosvete Branku Ružiću koji je podneo ostavku posle tragedije u školi i rekao da je time pokazao moral i ljudskost.

On je čelnicima vlasti poručio da su okupirali Srbiju i da se ponašaju kao mafija, da su im bitne fotelje, jahte i vile i dodao da je u ovoj godini ubijeno 18 žena, ali i da je u vreme kada je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić bio ministar odbrane u helikopterskoj nesreći stradalo sedam ljudi.

On je pitao i zašto vlast nije usvojila Aleksin zakon i zbog čega posle ranijih tragedija nije zaposleno još policajaca i odgovorio "Zato što su vam preči bili stadioni, kule i fontane, od bezbednosti i obrazovanja građana Srbije".

On je pitao i Gašića hoćete li Zvonku Veselinoviću da uzmu oružje.

Ministar Gašić odgovorio je Aleksiću da je od 1. januara do 30. aprila ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 11 žena i četiri muškarca, a da je do danas ubijeno 13 žena i pet muškaraca.

On je, govoreći o oružju, rekao da će svako ko ima legalno oružje imati najavljenu kontrolu da li ispunjava uslove za držanje i posedovanje oružja i da ne treba govoriti da će neko pokušati da otme oružje lovcima, već će svako ko pravilno drži oružje i ispunjava uslove moći da ga zadrži.

"Izlaganjem ovog poslanika dotakli smo dno. Neka vam je na čas šta radite. Zloupotrebili ste sve što ste mogli da zloupotrebite politički. Zloupotrebili ste decu. Mrtve žene, porodično nasilje. Samo da vi imate politički ćar", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić o Aleksićevom obraćanju.

Ona je dodala i da o Aleksiću ima "najgore mišljenje" i nazvala ga "lokalnom secikesom" koji "nikakave veze nema sa moralom" i na kraju svog govora ljutito udarila mikrofon, posle čega su joj poslanici naprednjaka aplaudirali.


Više tačaka dnevnog reda

Na dnevnom redu je i izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalih medija sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju. Poslanici će razmatrati i predlog odluke o osnivanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava, propusta u radu nadležnih i odgovornosti, koji je podneo opozicioni poslanik Radomir Lazović.

Tačka dnevnog reda je i predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je podneo 61 poslanik.

Rasprava se i dalje vodi o prvoj tački - izveštaju Vlade o bezbednosti, koji je predstavila premijerka Ana Brnabić. Uz nju, poslanicima na pitanja odgovara i ministar policije Gašić.

Poslanici kluba Zajedno i Demokratske stranke napustili su u petak sednicu skupštine i kazali da ne žele da učestvuju u raspravi, javlja N1.

Prema rečima šefa poslaničke grupe DS-a Zorana Lutovca, poslanici će se pridružiti protestu građana ispred Skupštine u 18 sati.

Kako je rekao, kada se ispune zahtevi „koji se tiču i personalne i institucionalne odgovornosti“ nastaviće da razgovaraju o tome „kako urediti društvo“.

Komentarišući dosadašnji tok sednice, Lutovac je rekao da, načinom na koji se vodi sednica, vladajuća koalicija želi da "utiša proteste".

Gašić o oduzetom oružju, dva masakra

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, govorio je o detaljima tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je ubijeno 10 osoba i ranjeno još šest. On je pročitao izveštaje o aktivnostima školskog policajaca, kao i postupanju Policijske stanice Vračar pre masovnog ubistva đaka te škole 3. maja.

Gašić je kazao da je školski policajac ispratio ulazak dece u školu, a onda krenula u obilazak škole što joj je, napominje, bila obaveza. Policiju je posle masakra, prema njegovim rečima, prvo pozvala zamenica direktora, a ne počinilac ubistva. Video nadzor u školi je, kaže ministar policije, postojao i izuzet je kao dokazni materijal.

"Ne krijemo ništa, ali policija nije mogla da zna i pretpostavi da će tako nešto da se desi", rekao je Gašić i dodao da se želi njegova smena "ne zbog njega, već zbog njegovog predsednika i stranke", prenosi FoNet.

Govoreći o masakru u selima oko Smedereva i Mladenovca, pošto je bilo informacija da sa osumnjičenim za ubistva nije reagovano adekvatno, Gašić je rekao da je policija podnosila prijave protiv U.B, njegove porodice, a njegovom ocu je oduzimano oružje.

Gašić je rekao da se, kada je reč o zločinu u Mladenovcu i Smederevu, ne može raditi po tome "priča se po selu".

Ministar policije je rekao da su od 8. maja predata 23.503 komada oružja, više od 1,2 miliona municije i 5.643 minsko-ekspozivnih sredstava, prenosi FoNet. Dodao je da je u različitim policijskim akcijama oduzeto 57.000 komada oružja.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović ocenio je, u nastavku sednice o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, da činjenica da je " čovek zoljom, raketnim bacačem" srušio kuću u Rumi "govori dovoljno koliko je situacija stabilna".

Gašić je na to odgovorio da je čovek sa zoljom odmah uhapšen, kao i osoba koja mu je zolju prodala. Napomenuo je da nije zoljom gađao kuću, već napušteni objekat.

U Izveštaju Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle masovnih ubistava, zaključuje se da je, iako su ti događaji uznemirili javnost, stanje javne bezbednosti stabilno.

Brnabić o odgovornosti sistema i stranim službama

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je da u slučaju škole "Vladislav Ribnikar" sistem nije zakazao, ukazujući da nisu fer reči da je "požurila da spere političku odgovornost", prenosi FoNet.

Njoj su pojedini poslanici opozicije zamerili izjavu da "sistem nije zakazao" koju je dala neposredno posle masovnog ubistva u školi.

"Spremna sam da preuzmem odgovornost. Ne kažem da sistem nije zakazao nikad, ali u ovom slučaju nije zakazao", rekla je premijerka.

Ona je demantovala informaciju da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić napustio sednicu Vlade Srbije, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i naglasila da plasiranje takvih vesti predstavlja "direktno maslo stranih službi i direktnu destabilizaciju Srbije".

Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da je u četvrtak u 13 sati održana redovna sednica vlade, "koja je prošla u najboljem redu i na kojoj su donete važne odluke za poljoprivredne proizvođače".

"Vlast se menja voljom građana, iskazanoj na izborima. Samo i isključivo i na izborima se menja vlast, a mi od izbora nećemo bežati", naglasila je Brnabić.

Šta traži opozicija?

Poslanici dela opozicije, koji su inicirali proteste posle dva masovna ubistva - u školi u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona - uputili su sa protesta nekoliko zahteva vlasti u vezi sa promocijom nasilja u javnosti.

Traže da se smeni savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" zbog promovisanja nasilja, da se smeni rukovodstvo RTS-a zbog programa koji afirmišu kriminal i nasilje, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Opozicija je na sednici u četvrtak dala vlasti rok da ispuni zahteve do petka u 18h, za kada je najavljen novi protest ispred Skupštine.

Proteste nisu podržale desničarske stranke Dveri, Zavetnici, POKS. Lider Dveri Boško Obradović pozvao je u skupštinskoj raspravi da aktuelna vlada podnese ostavku i da se do izbora formira tehnička. Pozvao je i predsednika Srbije da otkaže kontramiting zakazan za 26. maj i da se umesto toga građanima uputi poziv za učešće na Spasovdanskoj litiji 25. maja.

XS
SM
MD
LG