Linkovi

Održana četvrta zajednička vežba srpskih i američkih specijalaca


Održana četvrta zajednička vežba srpskih i američkih specijalaca, Foto: video grab

Američki ambasador Kajl Skot je komentarišući zajedničke vežbe specijalnih srpskih i američkih jedinica poručio da će mirnije spavati znajući da specijalne jedinice srpske policije SAJ i Kobre rade zajedno.

"Spavaću bolje znajući da specijalne jedinice srpske policije SAJ i Kobre rade i obučavaju se zajedno. Divno je videti kako ove elitne jedinice Amerike i Srbije sarađuju kako bi zaštitile naša dva naroda", napisao je Skot na Tviteru.

U Batajnici je održana zajednička vežba pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, bataljona vojne policije „Kobre" i specijalne jedinice američke mornarice „Foke", a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je ovakva saradnja važna, jer se prenose znanja sa ciljem zaštite bezbednosti građana.

"Ono što je meni važno, kao i prethodnih godina kada smo sarađivali, je da učimo jedni od drugih kako da se postupa u situacijama koje u par sekundi mogu da odluče o tome da li će to biti pitanje života ili smrti, da li će to biti pitanje u kome će svi naši momci da se vrate kući živi i zdravi što jeste cilj, kao i da li ćemo uspeti da zaštitimo bezbednost građana što je naš osnovni posao“, rekao je Stefanović u bazi SAJ-a u Batajnici.

Zahvalivši se ministru odbrane Aleksandru Vulinu i ambasadoru SAD-a u Beogradu Skotu, koji su prisustvovali vežbi, kao i pripadnicima SAJ-a, Kobri i Foka, Stefanović je istakao da zajednička saradnja može da dovede do sjajnih rezultata.

"Posebna zahvalnost pripadnicima američkih Foka, zato što evo već četvrti put zajedno sa pripadnicima SAJ-a, i ove godine prvi put sa bataljonom vojne policije Kobre, izvode vežbu. Imamo priliku da sarađujemo na najvišem nivou i da se uverimo da je ovo jedna od najbolje opremljenih i obučenih jedinica u svetu od koje možemo mnogo da naučimo“, rekao je Stefanović.

Skot je istakao da su ovakve obuke podjednako korisne za sve jedinice.

Zajedno smo u borbi protiv terorizma. Zato zajednički moramo da se konfrontiramo ovoj pretnji i samo kroz ovakve obuke možemo da upoznamo bolje jedni druge, ali isto i da budemo spremni da zajedno radimo u budućnosti“, rekao je Skot nakon vežbe.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević je rekao da je ova vežba završetak zajedničke obuke koja je održana u bazi SAJ-a.

Ovo je četvrti put da realizujemo ovu vrstu obuke, koja se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za vojnu saradnju pri Ambasadi SAD u Beogradu i Evropskom komandom za specijalne operacije vojske SAD. Cilj ove obuke je podizanje bezbednosnih kapaciteta Republike Srbije - Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane u borbi protiv terorizma kroz razmenu iskustava i dobre prakse sa srodnim jedinicama SAD-a“, rekao je Vulević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG