Linkovi

Nastavlja se zajednička obuka specijalnih jedinica Srbije i SAD


Arhiva - Pripadnici Specijlne antiterorističke jedinice (SAJ) tokom vežbe hapšenja terorista na Beogradskom aerodromu, 6. maja 2009.
Arhiva - Pripadnici Specijlne antiterorističke jedinice (SAJ) tokom vežbe hapšenja terorista na Beogradskom aerodromu, 6. maja 2009.

Pripadnici američke Komande za specijalne operacije Evropa (SOCEUR) i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Srbije učestvovaće u Združenoj kombinovanoj vežbi (JCET) tokom meseca marta, na raznim lokacijama u Srbiji, saopštila je u utorak Ambasada SAD u Beogradu.

Ovo će biti treće redovne polugodišnje aktivnosti u okviru obuke ovog tipa. Fokus obuke biće protivterorističke operacije na urbanom terenu, uključujući blisku borbu i vežbe sa oružjem, kaže se u saopštenju.

"Obuka pruža mogućnost za izgradnju interoperabilnosti između SAD i specijalnih jedinica Srbije, kao i priliku da dve visoko obučene elitne jedinice razmene znanje u vezi sa tehnikama, iskustvima i procedurama", stoji u saopštenju Ambasade.

Podsetimo, Srbija aktivno sarađuje sa zapadnim zemljama u raznim vrstama obuka svojih snaga i brojnim i raznovrsnim aktivnostima. U sklopu te saradnje, otkako je 2006. godine ušla u program Partnerstvo za mir, Srbija je učestvovala u oko 150 vežbi zajedno sa NATO snagama.

Video: Vežba pripadnika SOCEUR-a:

XS
SM
MD
LG