Linkovi

Eskobar: SAD gledaju na Balkan kroz prizmu 21. veka


Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja tokom onlajn učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu, događaju u Beogradu, 26. oktobra 2021. (Foto: Tviter nalog Ambasade SAD u Beogradu)
Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja tokom onlajn učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu, događaju u Beogradu, 26. oktobra 2021. (Foto: Tviter nalog Ambasade SAD u Beogradu)

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar poručio je u utorak da je još od vremena predsednika Bila Klintona američka politika prema Zapadnom Balkanu konzistentna, ali da se sadašnja administracija razlikuje od prethodnih po tome što želi da se promene u ovom regionu dogode što pre.

Svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu deo Evrpske unije i to što pre, poručio je Eskobar učestvujući posredstvom video linka u radu danas otvorenog, 11. po redu Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je istakao da su zemlje regiona pokretač razvoja i da zemlje članice EU ne treba da se plaše rizika, već da njihovo priključenje posmatraju kao veliku priliku. Jedan od velikih problema je što se na ovaj region gleda kroz prizmu devedesetih godina, dok Amerika Zapadni Balkan gleda kroz prizmu 21. veka, rekao je Eskobar i upozorio i na probleme koji ovde postoje.

To je pre svega koncentracija moći u političkim partijama i povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, nastavio je Eskobar i dodao da su ljudi u komentarima posle intervjua koji je dao Al Džaziri izrazili razočarenje što Amerika ne postavlja svoje ljude u zemlje regiona ili što ne uvodi sankcije.

"To će biti oruđe koje ćemo koristiti, ali to nije primarno oruđe. Čak i da upotrebimo sankcije ili druge mere, to nije rešenje za Balkan. Izbori su rešenje. Rešenje je motivisanje građana, uključivanje javnosti u politički prostor. Da političari shvate da treba da otvore medije, da otvore dijalog za civilnim društvom i opozicijom".

A šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je poručio da je Zapadni Balkan uključen u budućnost Evrope i da nema alternative priključenju Srbije EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine on je rekao da je potrebno rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine i ostvariti pomirenje u regionu na isti način na koji je ono postignuto u Evropi, rekao je Žiofre.

"Dijalog koji organizuje EU je jedina platforma koja efikasno može da reši to pitanje. I činjenica da smo uspeli da nađemo rešenje tokom nedavnih tenzija na severu Kosovu je pokazatelj šta dijalog može da donese. I nadam se da nedavni dogovor može da donese plodniju diskusiju u skoroj budućnosti".

Govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Žiofre je rekao da postoji posvećenost Beograda sprovođenju reformi, ali još mnogo toga treba uraditi, posebno u vezi pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i suđenja za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG