Linkovi

Hil imao uvid u plan konsultacija Srbije i Rusije: Ništa posebno, Rusija bi da opravda rat


Ambasador SAD Kristofer Hil na forumu "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti", 26. septembar 2022
Ambasador SAD Kristofer Hil na forumu "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti", 26. septembar 2022

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u utorak za FoNet da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.

Hil je rekao da SAD nisu znale šta piše u Planu konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije na kraju nedelje zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali su znali da je potpisivanje ugovora sa zemljom kakva je Rusija bilo neobično i da su želele pojašnjenje.

"Video sam plan, nema mnogo toga u njemu. Pitanje je zašto je Rusija to želela i očigledno da je Rusija želela plan da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Ponašanje Rusije osudili su svi - i u SAD, u Indiji, čak ih je i Kina kritikovala, niko ih ne podržava u ovom naporu. Pitanje je zašto bi dobili potvrdu od bilo koga za ono što su uradili svom komšiji", rekao je Hil.

Na pitanje zašto su tražili objašnjenje potpisivanja protokola i da li je to primer koordinisane kampanje pritisaka na Srbiju sa Zapada, Hil je rekao da Srbija nije pod napadom, već da Rusija napada Ukrajinu i da su objašnjenje tražili, jer je bilo čudno da je na kraju nedelje u UN Srbija potpisala ugovor sa Rusijom.

"Rusija da izađe iz Ukrajine i moli za oprost"

Upitan da objasni stav da sada niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, Hil je kazao da ljudi treba da razumeju da nije reč o Srbiji, već o Rusiji i o ponašanju Rusije koja čini ratne zločine u Ukrajini i koja je otišla preko granica prihvatljivog za bilo koga.

"Pitanje je zašto potpisivati nešto s njima sada, Rusija treba da se fokusira na to da izađe iz Ukrajine i moli za oprost od nas ostalih", rekao je Hil.

Na pitanje da li ima prostora za zemlju da ostane neutralna i da li Srbija ima pravo da vodi svoju sopstvenu spoljnu politiku, Hil je istakao da Srbija ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, ali da SAD imaju pravo jasno da kažu šta misle o određenim odlukama i da se u ovom slučaju Rusija ponaša na užasan način i da niko ne treba da stoji po strani i kaže da je u redu da jedna zemlja tako nešto radi drugoj.

Upitan za komentar na to što Srbija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje kontrolišu ruske snage, Hil je rekao:

"Srbija je u pravu, ne treba da prizna te referendume, jer nisu pravilno sprovedeni, to su referendumi pod puškom, uz pretnje bajonetom ljudima".

XS
SM
MD
LG