Linkovi

Američki vojnik uhapšen u Rusiji, putovao bez odobrenja vojske


ARHIVA - Pogled na most koji povezuje Rusko ostrvo i Vladivostok, 26. avgusta 2023.
ARHIVA - Pogled na most koji povezuje Rusko ostrvo i Vladivostok, 26. avgusta 2023.

Američki vojnik uhapšen je u Rusiji i optužen za krađu, saopštili su američki i ruski zvaničnici.

Zvaničnici SAD su rekli da je vojnik, narednik Gordon Blek (34), bio stacioniran u Južnoj Koreji i da je bio u procesu povratka kući u Fort Kavazos u Teksasu. Umesto toga, iz vojske je saopšteno da je Blek preko Kine otputovao u Rusiju i da za to nije imao odobrenje .

"Umesto da se vrati u SAD, Blek je iz poleteo iz Inčeona u Južnoj Koreji preko Kine do Vladivostoka u Rusiji, iz ličnih razloga", navodi se u saopštenju vojske.

Portparolka vojske Sintija Smit potvrdila je da je Blek priveden u četvrtak u Vladivostoku, velikoj vojnoj i komercijalnoj luci na Pacifiku, pod optužbom za krivično delo. Ona je rekla da je Rusija obavestila SAD, a vojska Blekovu porodicu.

"Stejt department SAD pruža odgovarajuću konzularnu podršku vojniku u Rusiji", rekao je Smit.

Hapšenje je usledilo manje od godinu dana nakon što je američki vojnik Trevis King prebegao u Severnu Koreju preko jako utvrđene granice između dve Koreje. Severna Koreja je kasnije objavila da će proterati Kinga, koji je vraćen u SAD. Na kraju je optužen za dezerterstvo.

Poznato je da Rusija drži brojne Amerikance u svojim zatvorima, uključujući izvršnog direktora za korporativnu bezbednost Pola Vilana i reportera Vol Strit žurnala Evana Gerškoviča. Vlada Sjedinjenih Država je obojicu označila kao nezakonito pritvorene i pokušava da pregovara o njihovom oslobađanju.

Ostali uhapšeni su Trevis Lik, muzičar koji je godinama živeo u Rusiji i koji je uhapšen prošle godine zbog optužbi za drogu; Mark Fogel, učitelj u Moskvi, koji je osuđen na 14 godina zatvora, takođe zbog droge i dvojne državljanke, novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa i Ksenija Havana.

O hapšenju vojnika u Rusiji prvi je izvestio NBC Njuz.

XS
SM
MD
LG