Linkovi

Bajden ponovio koliko je nužno da Rusija što pre pusti Gerškoviča na slobodu


Geršković posle saslušanja u sudu u Moskvi
Geršković posle saslušanja u sudu u Moskvi

Tokom obraćanja o stanju nacije u četvrtak uveče, američki predsednik Džo Bajden je ponovo potvrdio svoju posvećenost da se obezbedi oslobađanje Evana Gerškoviča, američkog novinara koji je skoro godinu dana u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, koje se smatraju politički motivisanim i neosnovanim.

„Radićemo danonoćno da vratimo kući Evana i Pola, Amerikance koje su Rusi nepravedno pritvorili“, rekao je Bajden.

Pol Vilan je bivši američki marinac koji je takođe u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijuniranje koje se smatraju neosnovanim.

Gerškovičevi roditelji prisustvovali su govoru o stanju u Uniji kao gosti predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona. Ruski dopisnik Vol strit žurnala, Gerškovič je uhapšen u martu 2023. i od tada se nalazi u pritvoru pre suđenja zbog optužbi za špijunažu koje on, njegova novinska kuća i američka vlada oštro negiraju. Ako bude proglašen krivim, preti mu 20 godina zatvora.

„Evan je Amerikanac i radio je svoj posao kao novinar. Najvažnije je da je on voljeni sin i brat, i želimo ga kući“, nedavno su rekli Gerškovičevi roditelji, Ela Milman i Mihail Geršković, prenosi Žurnal. Dana 29. marta Gerškovič će biti tačno godinu dana iza rešetaka.

S obzirom na to da se približava tužna godišnjica, Pol Beket, pomoćnik urednika u Žurnalu koji je zadužen da vodi kampanju novina da obezbedi Gerškovičevo oslobađanje, rekao je da se nada da će to biti poslednje brojanje dana pre nego što njegov kolega bude oslobođen.

„Trudili smo se cele godine da učinimo sve što možemo da istaknemo Evanov slučaj. I to je samo još jedan podsetnik da nikada ne možemo učiniti dovoljno", rekao je Beket za Glas Amerike.

Beket je rekao da se nada da Gerškovičevi roditelji kao gosti Džonsona, republikanca iz Luizijane, šalju poruku da je sloboda štampe dvostranačko pitanje.

„Veoma smo zahvalni predsedniku Džonsonu i predsedniku Bajdenu za ono što čine da bi istakli Evanov slučaj i slobodu štampe u širem smislu. To je pitanje za obe stranke. I to samo pokazuje, mislim, da je za obe strane sloboda štampe visoki prioritet“, rekao je Beket.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev Glasa Amerike za komentar.

Ruski sud odbio žalbu američkog novinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

"Time što je kao goste za obraćanje o stanju nacije pozvao Evanove roditelje, Kongres podseća koliko je nepravedno pritvaranje njihovog sina“, rekao je Džonson, prenosi Žurnal.

Sjedinjene Države moraju uvek da se zalažu za slobodu štampe širom sveta, posebno na mestima kao što je Rusija, gde su pod napadom. Administracija mora vratiti Evana kući", dodao je.

Stejt department je proglasio Gerškovića nezakonito pritvorenim. Ruska vlada do danas nije objavila nijedan dokaz koji bi potkrepio njene tvrdnje. Geršković je bio akreditovan pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

U februarskom intervjuu sa voditeljem Takerom Karlsonom, ruski predsednik Vladimir Putin je zaoštrio lažne špijunske tvrdnje o Gerškoviču i nagovestio da će ga ruska vlada zameniti za ruskog ubicu koji je trenutno u zatvoru u Nemačkoj.

Ali u Bajdenovom obraćanju nije bilo spominjanja druge američke novinarke koja je trenutno u zatvoru u Rusiji, a to je Alsu Kurmaševa, urednica u tatarsko-baškirskoj službi sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa. Kurmaševa, koja ima američko i rusko državljanstvo, radila je sa sedištem u Pragu, a otputovala je u Rusiju u maju 2023. zbog hitne porodične situacije.

Kada je u junu pokušala da napusti zemlju, oduzeti su joj pasoši. Čekala je da joj se vrate pasoši kada je privedena u oktobru 2023. pod optužbom da se nije registrovala kao takozvani strani agent. Vlasti su kasnije dodale dodatne optužbe za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Pavel Butorin apeluje na SAD, EU i nevladine organizacije da se založe za oslobađanje njegove supruge
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Kurmaševa i njena medijska kuća negiraju optužbe. Ako bude osuđena, preti joj kazna od 15 godina zatvora. Na događaju u četvrtak u Vašingtonu, suprug Kurmaševe, Pavel Butorin, naglasio je da se njegova supruga nalazi u lošim uslovima dok je u pritvoru u južnom ruskom gradu Kazanju.

„Njena deca su bez majke više od devet meseci. Bilo je to neverovatno teško vreme za našu porodicu“, rekao je Butorin putem video poziva iz Praga.

„Razumemo sa kakvim režimom imamo posla, ali se i dalje nadamo i nemamo drugog izbora. Želimo da se Alsu vrati“, dodao je Butorin.

XS
SM
MD
LG