Linkovi

Navalni prije smrti napisao tajne memoare, biće objavljeni u oktobru


ARHIVA - Ruski opozicionar Aleksej Navalni sluša pitanja tokom radijskog intervjua, 8. aprila 2013. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Ruski opozicionar Aleksej Navalni sluša pitanja tokom radijskog intervjua, 8. aprila 2013. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Memoari koje je Aleksej Navalni počeo da piše 2020. godine biće objavljeni na jesen. Djelo "Patriota", kako je izdavačka kuća "Alfred A. Knopf" nazvala "poslednje pismo svijetu" preminulog opozicionog lidera, biće objavljeno 22. oktobra.

Njegova udovica Julija Navalnaja je u saopštenju, koje je objavio izdavač, navela da knjiga "svjedoči ne samo o Aleksejevom životu, već i o njegovoj nepopustljivoj posvećenosti borbi protiv diktature - borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život".

"Čitaoci će na stranicama upoznati čovjeka kojeg sam duboko voljela - čovjeka velikog integriteta i čvrste hrabrosti. Dijeljenjem njegove priče neće mu biti samo odata počast, već je inspirisati druge da se bore za ono što je ispravno i da nikada ne zaborave principe koji su istinski važni", poručila je Navalnaja.

Sahranjen ruski opozicionar Aleksej Navalni
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Navalni (47) je umro u februaru dok je služio zatvorsku kaznu od 19 godina po optužbama za ektremizam, koje je odbacio kao politički motivisane. Uhapšen je nakon što se vratio iz Njemačke u januaru 2021. godine - gdje se liječio posle pokušaja trovanja, a umro je u zabačenoj arktičkoj zatvorskoj koloniji.

Julija Navalnaja, koja je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ubio njenog supruga, potvrdila je da će knjiga biti izdata na više od 10 jezika, uključujući i na ruskom. Kremlj odbacuje optužbe da je kriv za smrt Navalnog.

"Nisam zamišljala da će Aleksej ovako pisati svoju biografiju. Mislila sam da će biti u osamdesetim, sjedjeti pored otvorenog prozora i pisati. Nakon pokušaja trovanja 2020. godine, svi su mu rekli: 'Aleksej, trebalo bi da napišeš knjigu.' I on je to odmah odbio. Mislim, kakvu biografiju pišete sa 44 godine. Jedva da je prešao polovinu svog života. Nije žurio, i dalje je imao mnogo toga da uradi. I onda se sve ovo dogodilo - užasno i veoma nefer. Ispostavilo se da nije bilo druge polovine", rekla je udovica Navalnog.

Prema navodima izdavačke kuće "Knopf", počeo je da radi na knjizi u Njemačkoj i nastavio da piše u Rusiji, i dok je bio na slobodi i u zatvoru.

"U slikovitim, uzbudljivim detaljima, uključujući i prepisku iz zatvora koja do sada nije bila objavljivana, Navalni se između ostalog prisjeća svoje političke karijere, mnogih atentata na njega i njemu najbližih ljudi, i neumorne kampanje koju su on i njegov tim vodili protiv režima koji je sve više diktatorski. Napisan uz strast, duhovitost, iskrenost i hrabrost po kojima je on opravdano bio proslavljen, Patriota je Navalnijevo poslednje pismo svijetu: emotivna priča o njegovim poslednjim godinama provedenim u nabrutalnijem zatvoru na zemlji: podsjetnik zašto su toliko važni principi individualnih sloboda i uzbudljiv poziv da se nastavi posao za koji je on žrtvovao svoj život", navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

Kira Jarmuš, portparolka Navalnog, opisala je kako je počeo da joj diktira djelove knjige dok se oporavljao u Njemačkoj dva mjeseca posle trovanja. Knjigu je završio u zatvoru.

"Čula sam kako ljudi govore o njegovim objavama iz zatvora, da Aleksej piše tako dobro i da bi željeli da napiše knjigu. Ja sam željela da tapšem i da vičem: 'Piše je! Piše je!' Međutim, saglasili smo se da sve bude tajna. I sada više nije", napisala je Jarmuš na Telegramu.

Knjiga vjerovatno neće biti dostupna u Rusiji, gdje su vlasti zabranile pokret Navalnog i označile ga ekstremističkim, dok se njegove pristalice optužuju da pokušavaju da podstaknu revoluciju uz podršku Zapada.

Putin je prošlog mjeseca rekao da je smrt Navalnog "tužna" i dodao da se saglasio da ruskog opozicionara preda Zapadu u okviru razmjene zarobljenika, pod uslovom da se nikada ne vrati u Rusiju.

XS
SM
MD
LG