Linkovi

Novinarki Radija Slobodna Evropa produžen pritvor u Rusiji


Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanu (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)
Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanu (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)

Ruski sud je u ponedeljak do 5. juna produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševoj, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, a suočena je sa 15 godina zatvora zbog optužbi da je širila "lažne informacije".

Kurmaševa se u sudnici u zapadnog gradu Kazanju žalila na loše uslove u ćeliji, prenosi novinar agencija Frans pres.

Kurmaševa, urednica u Tatarsko-baškirskoj službi Radija Slobodne Evrope, uhapšena je prošle godine zato što se nije registrovala kao "strani agent".

Radio Slobodna Evropa je kasnije naveo da je optužena da je širila lažne informacije, pod novim zakonima o cenzuri usvojenim posle ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Kurmaševa je 2022. godine bila urednica knjige "Reci ne ratu" - koja predstavlja kolekciju intervjua i priča o Rusima koji se protive ruskom ratu u Ukrajini.

Radio Slobodna Evropa je u ponedeljak saopštio je da je njeno pritvaranje "nečuveno" i da je uhapšena "samo zato što ima američki pasoš".

"Optužbe protiv Alsu su neosnovane. To nije pravni proces, već politički trik i Alsu i njena porodica neopravdano plaćaju užasnu cijenu. Rusija mora da okonča tu prevaru i odmah, bezuslovno oslobodi Alsu", poručio je direktor Radija Slobodna Evropa Stiven Kapus.

Suprug Kurmaševe, Pavel Butorin, je na Eksu ponovo odbacio optužbe protiv nje.

Rusija želi da je Alsu zatvorena, napuštena i zaboravljena. To se neće dogoditi. Nećemo odustati dok se Alsu ne vrati svojoj djeci", napisao je Butorin.

Kuršamevoj, koja je živjela u Pragu sa suprugom i dvoje djece, zaplijenjen je američki i ruski pasoš u junu prošle godina kada je došla u Rusiju da obiđe porodicu.

Uhapšena je u oktobru dok je čekala da joj vrate pasoše. Optužena je da se nije registrovala da je "strani agent", zbog čega bi mogla da bude osuđena na do pet godina zatvora, dok je maksimalna kazna zatvora za "širenje lažnih informacija" 15 godina.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Rusiju da koristi represivne zakone da napada kritičare režima i nezavisne novinare.

U Rusiji je od početka invazije na Ukrajinu uhapšen i novinar dnevnika Vol strit žurnal Evan Gerškovič koji je više od godinu u pritvoru po optužbama za špijunažu, koje negiraju on i američka vlada. Maksimalna kazna zatvora za te optužbe je 20 godina zatvora.

Advokati Kurmaševe tražili su da ona bude oslobođena i da bude u kućnom pritvoru do suđenja.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahjev Glasa Amerike za komentar. Portparol američke ambasade u Moskvi je prošle nedelje za Glas Amerike rekao da su ruske vlasti odbile zahtjev za konzularni pristup Kurmaševoj.

"Duboko smo zabrinuti zbog pritvaranja Alsu Kurmaševe u Rusiji. Najoštrije osuđujemo pokušaje Kremlja da zastraši, kazni i izvrši represiju nad novinarima i civilnim društvom. Zdrave demokratije ne preduzimaju takve korake. Slobodni i nezavisni mediji su ključna institucija koja predstavlja temelj demokratija i osigurava da birači mogu da odlučuju i da pozivaju na odgovornost vladine zvaničnike. U tom smislu, optužbe protiv gospođe Kurmaševe su znak slabosti Putinovog režima", navodi se u reakciji.

Stejt department je prošle godine rekao da je hapšenje Kurmaševe "još jedan slučaj maltretiranja američkih državljana od strane ruske vlade".

Vašington optužuje Moskvu da hapsi američke državljane bez dokaza da bi ih razmijenila za Ruse koji su zatvoreni u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG