Linkovi

Odloženo lansiranje rakete NASA za istraživanje Meseca


Arhiva - Raketa NASA-e za let na Mesec
Arhiva - Raketa NASA-e za let na Mesec

Lansiranje prve faze NASA programa Artemis za istraživanje Meseca otkazano je u svemirskom centru Kenedi na Floridi, pošto nije mogao da bude rešen problem na jednom od četiri motora rakete Space Launch Sistem (SLS), a novi pokušaj lansiranja zakazan je za 2. septembra.

Kako su istakli iz NASA, inženjeri nastavljaju da prikupljaju dodatne podatke o kvaru na motoru broj tri i zadržaće raketu u trenutnoj konfiguraciji kako bi prikupili podatke i procenili šta treba da se uradi.

Potvrdili su i da raketa SLS i svemirska letelica Orion ostaju na lansirnoj rampi u svemirskom centru Kenedi.

Raketa Spejs lanč sistem (Space Launch System) trebalo je da ponese kapsulu Orion, bez ljudi, na ovaj let. Orion treba da obiđe Mesec i da se vrati na Zemlju, a čitavo putovanje će trajati oko šest nedelja.

NASA planira da pošalje astronaute da oblete oko Meseca 2024. godine i potencijalno ih spusti na površinu Meseca već 2025. godine.

Ako vreme poremeti, još jedan pokušaj bi se desio u petak.

Lansiranje je deo NASA-inog programa Artemis, čiji je cilj da ljudi po prvi put od 1972. godine šetaju Mesecom, uključujući prvu ženu koja bi to učinila.

NASA takođe planira bazu na Mesecu kao deo Artemide i kaže da će iskoristiti ono što nauči kako bi unapredila napore za slanje prvih astronauta na Mars.

U vesti su korišćene neke informacije agecnija Asošieted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG