Linkovi

Istraživanje: Opada podrška američke javnosti naoružavanju Ukrajine


Arhiva - Ukrajinski vojnici pripremaju paljbu na ruske pozicije iz haubice M777, koju su obezbedile SAD - u regionu Harkova, Ukrajina, 14. jula 2023.
Arhiva - Ukrajinski vojnici pripremaju paljbu na ruske pozicije iz haubice M777, koju su obezbedile SAD - u regionu Harkova, Ukrajina, 14. jula 2023.

Među Amerikancima, pristalicama obe glavne političke partije, pada podrška za snabdevanje Ukrajine oružjem, što je znak upozorenja za Kijev, koji se u velikoj meri oslanja na američko oružje u borbi protiv ruske invazije.

Dvodnevna anketa Rojtersa i Ipsosa, koja je završena u sredu, pokazala je da se samo 41 odsto ispitanika složio sa izjavom da bi Vašington "trebalo da obezbedi oružje Ukrajini", u poređenju sa 35 odsto onih koji se ne slažu, dok ostali nisu sigurni.

Podrška isporuci oružja iz SAD opala je u odnosu na maj, kada je anketa Rojtersa/Ipsosa pokazala da 46 odsto Amerikanaca podržava slanje oružja, dok se 29 odsto protivi, a ostali nisu sigurni.

Anketa je sprovedena dok lideri američkog Kongresa raspravljaju o zahtevu demokratskog predsednika Džoa Bajdena za sumu od 24 milijarde dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, od čega bi oko 17 milijardi dolara bila pomoć za odbranu.

Vašington je obezbedio 44 milijarde dolara za snabdevanje Kijeva desetinama tenkova, hiljadama raketa i milionima metaka koje je Ukrajina koristila za odbranu od ruske invazije koja je počela 24. februara 2022. Ukrajinske snage su ponovo zauzele niz sela i naselja u kontraofanzivi koja je počela u junu, ali su njeni vojnici bili sputani ogromnim ruskim minskim poljima i rovovima.

Neki republikanci, posebno oni koji imaju najbliže veze sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, dok on traži reizbor sledeće godine, protive se pomoći. Pomoć je izostavljena iz zakona o privremenom finansiranju koji je Kongres usvojio u subotu kako bi vlada ostala otvorena, iako su Bela kuća i neki lideri u Kongresu obećali da će glasati odvojeno o paketu za Kijev.

Smena predsjedavajućeg Predstavničkim domom Kevina Makartija u utorak dodala je neizvesnost, a neki od njegovih mogućih naslednika skeptični su u pogledu vrednosti pomoći američkih poreskih obveznika vladi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Smanjenje podrške Ukrajini ima negativan uticaj na podršku Kongresa, a na kraju i na izglede za dodatne pakete pomoći", rekla je Elizabet Hofman, direktorka kongresnih i vladinih poslova u Centru za strateške i međunarodne studije.

Ona smatra da bi bilo dobro da vlada stavi do znanja Amerikancima da veliki deo novca koji se izdvaja za Ukrajinu ostaje u Sjedinjenim Državama, uključujući poslove u domaćim kompanijama koje proizvode oružje. Bajden je u sredu rekao da će uskoro održati veliki govor o tome zašto je potrebno nastaviti pomoć Ukrajini.

Dok je američka javna podrška isporukama oružja uporno jača među demokratama od poćetka invazije ruskih trupa, nedavni pad sveukupne podrške podstaknut je promenom stavova među Bajdenovim demokratama.

Oko 52 odsto demokrata podržalo je naoružavanje Ukrajine u poslednjoj anketi, što je pad sa 61 odsto u maju. Među republikancima, podrška slanju oružja u Kijev pala je na 35 odsto sa 39 odsto u maju.

Oko 34 odsto demokrata u anketi složilo se sa izjavom da se problemi Ukrajine "ne tiču nas i da se ne treba mešati", u poređenju sa 56 odsto republikanaca.

Anketa Rojters/Ipsos sprovedena je na mreži i širom zemlje, anketirano je 1.005 odraslih Amerikanaca. Ima interval verodostojnosti, meru preciznosti, od oko četiri procentna poena u oba smera.

XS
SM
MD
LG