Linkovi

Hil: Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu


Ambasador SAD Kristofer Hil na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Kako se navodi, u tom kontekstu je Vučić ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi.

Kako se navodi, Vučić i Hil su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine i saglasili se da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

„Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Hil je govorio i o tome šta se od Srbije očekuje kako bi napredovala na evropskom putu.

„Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, istakao je ambasador Hil.

Ambasador Hil je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio inicijativu Otvoreni Balkan i napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja, te je istakao da ovaj vid zajedničkog rada predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju Amerika pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

XS
SM
MD
LG