Linkovi

Srušio se privatni avion u Virdžiniji posle uzbune u Vašingtonu i podizanja lovaca


ARHIVA - Avion F-16 Falkon američkog vazduhoplovstva leti iznad Avganistana 17. marta 2020. (Foto: U.S. Air Force/Tech. Sgt. Matthew Lot)
ARHIVA - Avion F-16 Falkon američkog vazduhoplovstva leti iznad Avganistana 17. marta 2020. (Foto: U.S. Air Force/Tech. Sgt. Matthew Lot)

Američki federalni istražitelji pokušaće da utvrde okolnosti u vezi sa incidentom u kojem pilot privatnog aviona u nedelju nije reagovao na pozive kontrole leta, a potom se srušio u državi Virdžinija.

Pošto je avion preleteo glavni grad, Vašington, kao jedan od vazdušnih prostora sa najviše restrikcija na svetu, vojska je brzo angažovala dva mlazna lovca. Jedan od njih je probio zvučni zid, što se čulo širom regiona, te je izazvalo zabrinutost građana.

Istraga o padu aviona kod Vašingtona
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) u ponedeljak je saopštila da su poginuli pilot i troje putnika, ali njihovi identiteti nisu objavljeni.

Policija države Virdžinije saopštila je da su spasioci stigli na mesto nesreće u nedelju kasno i da nisu pronašli preživele.

Avion je poleteo sa aerodroma u Tenesiju i bio je skoro na planiranoj destinaciji u Njujorku kada se okrenuo nazad prema jugozapadu. FAA je saopštila da se avion srušio u planinskoj oblasti u blizini Montebela u Virdžiniji, oko 200 kilometara jugozapadno od Vašingtona.

I FAA i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja istražuju incident.

Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane (NORAD) saopštila je da su borbeni avioni bili "ovlašćeni da putuju nadzvučnim brzinama i da su stanovnici regiona možda čuli zvučni udar". Mlaznjaci su takođe ispalili rakete kako bi pokušali da privuku pažnju pilota aviona Cessna 560 Citation V, navodi se u saopštenju NORAD-a.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden, koji je otprilike u to vreme igrao golf u vojnoj bazi "Endrjuz", "upoznat sa incidentom" i da se zvuk zvučnog udara mogao slabo čuti i u bazi.

Avion je registrovan na Enkor Motors of Melbourn Inc, a Vašington post i Njujork tajms su objavili da je vlasnik kompanije Džon Rumpel rekao da su četiri osobe bile u avionu, uključujući njegovu ćerku, unuku i detetovu dadilju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG