Linkovi

Eksploziv pronađen u torbi na aerodromu u Pensilvaniji, uhapšen osumnjičeni


ARHIVA - Pripadnik Transportne bezbednosne službe (TSA) na aerodromu u Dalasu, 24. juna 2020.
ARHIVA - Pripadnik Transportne bezbednosne službe (TSA) na aerodromu u Dalasu, 24. juna 2020.

Muškarac iz Pensilvanije suočava se sa federalnom krivičnom prijavom pošto je na letu za Floridu predao ("čekirao") kofer sa eksplozivnom napravom skrivenom u oblogu, saopštile su vlasti u sredu.

Mark Mafli (40) se tereti da je posedovao eksploziv na aerodromu i posedovao ili pokušao da stavi eksploziv ili zapaljivu napravu u avion, prema krivičnoj prijavi.

Tužioci navode da je materijal pronađen u koferu koji je Mafli prijavio kao prtljag u ponedeljak na međunarodnom aerodromu Lihaj veli za let 201 kompanije "Alidžent er", koji je leteo za međunarodni aerodrom Orlando Senford na Floridi.

Posle upozorenja tokom bezbednosne provere, torba je pregledana i otkriveno je da je skrivena u postavi bila "kružna naprava", oko sedam i po centimetara u prečniku, umotana u papir sličan vosku i providnu plastičnu foliju.

Tehničar FBI-a za bombe je rendgenskim snimkom analizirao predmet i zaključio da sadrži granulirani prah koji je u skladu sa "komercijalnim vatrometom" i "za koga se sumnja da je mešavina blic praha i tamnih granula koji se koriste u komercijalnim vatrometima".

Na njega je bio pričvršćen "brzi osigurač" sličan fitilju za sveću - očigledno deo originalne proizvodnje smeše - kao i "osigurač za zadršku koji gori sporije i izgleda da je dodat posle proizvodnje, saopštile su vlasti.

Ova slika aerodromske nadzorne kamere prikazuje navodnog osumnjičenog Marka Maflija na međunarodnom aerodromu Lihaj Veli Alentaunu, Pensilvanija, 27. februara 2023.
Ova slika aerodromske nadzorne kamere prikazuje navodnog osumnjičenog Marka Maflija na međunarodnom aerodromu Lihaj Veli Alentaunu, Pensilvanija, 27. februara 2023.

Vlasti su saopštile da su zaključile da su i crni i blic barut "podložni zapaljenju usled toplote i trenja i da predstavljaju značajan rizik za avion i putnike", navodi se u krivičnoj prijavi.

Prtljag je takođe sadržao "konzervu butana, upaljač, cev sa ostatkom belog praha, bežičnu bušilicu sa bežičnim baterijama i dve GFCI utičnice zalepljene crnom trakom“, saopštile su vlasti.

GFCI utičnice su vrsta prekidača.

Vlasti su saopštile da je Mafli pozvan preko razglasa na aerodromu i da je ubrzo posle toga viđen kako napušta aerodrom. Praćen je do adrese u Lansfordu gde ga je uhapsio FBI u ponedeljak kasno uveče.

Zvaničnici su rekli da on ostaje u pritvoru do dva saslušanja u četvrtak u Alentaunu, kojima će Maflij prisustvovati virtuelno. Poruka je ostavljena u sredu za Maflijevog federalnog javnog branioca Timotija Rajta.

XS
SM
MD
LG