Linkovi

Nacionalna garda pomaže opterećenom zdravstvenom sistemu


Pripadnici Nacionalne garde pred zdravstvenim centrom u američkoj državi Mejn (AP/Robert F. Bukaty)

Pandemija kovida 19 u Sjedinjenim Državama otežala je već postojeću krizu oličenu u nedostataku zdravstvenih radnika - pri čemu je skoro svaki peti dao otkaz od februara 2020. godine, prema podacima istraživanja Morning Klonsalta, objavljenog u oktobru.

Kada se Džones Gilejda pridružio Nacionalnoj gardi, nije ni pomišljao da će to jednog dana značiti obuku za pomoćnika medicinske sestre.

Nikada, ni u najluđim snovima," rekao je nakon što je u petak završio dvonedeljni kurs obuke na Tehničkom koledžu okruga Medison u Viskonsinu.

Sistemu javnog zdravstva potrebna je podrška.

Našim zdravstvenim radnicima je neophodna naša pomoć. Oni su više nego iscrpljeni," rekla je doktorka Liza Mari Grinvud, pomoćnica dekana za medicinske sestre na Medison koledžu.

Prošlog meseca, državni zvaničnici su zatražili od tog koledža da obučava pripadnike Nacionalne garde da pomognu radi ublažavanja pritiska u bolnicama i staračkim domovima širom Viskonsina.

Početkom februara, 70 pripadnika garde, koji su postali certifikovani pomoćnici medicinskih sestara, raspoređeno je na svoja radna mesta. Sledećih 80 počeće sa radom ove nedelje.

Jedna od ustanova kojima je bila potrebna pomoć je zdravstvena služba Viskonsin Dels, starački dom u kojem borave pacijenti sa demencijom i Alchajmerom.

Pre nego što je 10 pripadnika Nacionalne garde stiglo u januaru, Heder Stubinger, direktorka za negu, bila je svesna da neće još dugo moći da izdrži stres.

"Apsolutno volim svoj posao - nikada nisam mogla da zamislim da radim nešto drugačije sa svojim životom, sve dok nije počela pandemija. Pitala sam se više puta da li ću biti u stanju da to radim i da li želim to da uradim", rekla je Stubinger.

Njene kolege masovno su davale otkaze, a bolnice su bile nestrpljive da prebace pacijente u ustanove za dugotrajnu negu kako bi oslobodile bolničke krevete.

Pripadnici Nacionalne garde su ponudili spas ali to je samo privremeno rešenje. Oni su angažovani samo do sredine marta, iako se zdravstveni radnici nadaju da će vojnicima biti odobreno produženje.

"Osećam kao da svi možemo da dišemo malo lakše. Bio je to blagoslov", istakla je Heder Stubinger.

Sjedinjene Države jedna su od najugroženijih svetskih država kada je reč o pandemiji kovida.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, od početka pandemije, marta 2020, od koronavirusa je obolelo skoro 79 miliona ljudi.

Broj preminulih je blizu 936.000, dok je kompletno imunizovanih 548 miliona građana.

XS
SM
MD
LG