Linkovi

Analitičari: Obama nije spreman za intervenciju


Vojna baza u provinciji Raga u Siriji koju su zauzeli borci Slobodne sirijske armije.
Vojna baza u provinciji Raga u Siriji koju su zauzeli borci Slobodne sirijske armije.

Politički analitičari ocenjuju da američki predsednik nije spreman da interveniše u Siriji, gde se vlada i pobunjenici međusobno optužuju za upotrebu hemijskog oružja

Politički analitičari ocenjuju da američki predsednik Barak Obama nije spreman da interveniše u Siriji, gde se vlada i pobunjenici međusobno optužuju za upotrebu hemijskog oružja, u nastojanju da steknu prednost u sukobu koji traje već dve godine.

Predsednik Obama izjavio je da želi da zna još činjenica o upotrebi hemijskog oružja u Siriji pre nego što naredi bilo kakvu američku intervenciju.

"Ne znamo kako je to oružje korišćeno, gde je korišćeno i ko ga je upotrebio. Nemamo hronološke, fizičke dokaze o tome šta se tačno dogodilo. A kada donosim odluke koje se tiču američke nacionalne bezbednosti i mogućeg preduzimanja dodatnih koraka zbog upotrebe hemijskog oružja – želim da budem siguran da raspolažemo činjenicama”.

Analitičari kažu da Obama nije spreman da se umeša u konflikt u Siriji koji je do sada odneo oko 70.000 života. Edvard Džozef, profesor Škole za međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins, kaže da predsednik vodi računa da ne ponovi grešku Bušove administracije, koja je započela rat u Iraku pod pretpostavkom da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje.

"S druge strane, predsednik Obama je sebi stvorio problem kredibiliteta, pošto je ranije rekao da bi upotreba hemijskog oružja bila “crvena linija”, nešto što bi promenilo celu igru. Naravno, njegov lični kredibilitet I kredibilitet SAD bi bili ugroženi ako je Asad zaista upotrebio hemijsko oružje, a Sjedinjene Države ne reaguju.”

Džozef kaže da administracija takođe želi da izbegne da se uvuče u komplikovanu situaciju za koju nema lakog rešenja.

Analitičarka za Bliski istok Marina Otavej, iz Centra Vudro Vilson, kaže da se Obamina administracija približava trenutku kada će morati da reaguje, ali da još nije odlučeno – na koji način.

"Sigurna sam da se neće ići na kopnenu invaziju. Čak ne verujem ni da će ponuditi opoziciji vazdušnu zaštitu, uspostavljanje zone zabrane letenja. Mislim da je mnogo verovatnije, makar kao prvi korak, da se reaguje u vidu slanja oružja sirijskim pobunjenicima. Ali to je odluka koju SAD još nisu spremne da donesu”.

Asadova vlada je optužena da je upotrebila oružje sa nervnim agensima napadajući mete u civilnim područjima. Ona je, zauzvrat, optužila pobunjenike da su koristili hemijsko oružje u jednom selu u blizini Alepa.
XS
SM
MD
LG