Linkovi

SAD razmatraju naoružavanje sirijskih pobunjenika


Predsednik Barak Obama odgovara na pitanja novinara tokom jučerašnje konferencije u Beloj kući
Predsednik Barak Obama odgovara na pitanja novinara tokom jučerašnje konferencije u Beloj kući

Predsednik Obama naložio svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost da razmotre načine na koje bi SAD mogle da povećaju pomoć pobunjenicima

Novinske agencije izveštavaju da američki predsednik Barak Obama razmatra mogućnost snabdevanja sirijske opozicije oružjem. Do sada, Sjedinjene Države su se opirale tome iz straha da bi to oružje moglo da dospe u ruke islamskih ekstremista povezanih sa Al-Kaidom, koji se bore na strani pobunjenika.

Visoki funkcioneri Bele kuće kažu da predsednik Obama još nije doneo odluku o tome, ali da je od svojih savetnika za nacionalnu bezbednost zatražio da identifikuju načine na koje bi Sjedinjene Države mogle da povećaju svoju pomoć pobunjenicima, koja je za sada ograničena na opremu koja ne može da se koristi kao oružje.

U međuvremenu, sirijski aktivisti izveštavaju da je danas nekoliko raketa palo u jednoj od četvrti Damaska, dan posle talasa nasilja u sirijskoj prestonici i borbi kraj jednog graničnog prelaza prema Turskoj. Nije poznato kakvu vrstu oružja bi Sjedinjene Države mogle da pošalju pobunjenicima koji su tražili protivtenkovsko naoruđanje i protivavionske rakete.

Dostavljanje oružja svrstalo bi Sjedinjene države uz države kao što su Sudijska Arabija i Katar, koje već šalju oružje pobunjenicima, kao i uz Britaniju i Francusku, koje traže da Evropska unija ukine svoj embargo na snabdevanje pobunjenika oružjem.

Predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hajden iznela je u saopštenju objavljenom sinoć da je američka pomoć sirijskoj opoziciji “bila u neprestanom usponu”. Ali funkcioneri kažu da se još ispituju mogućnosti za postizanje političkog rešenja za krizu u Siriji, koja traje već više od dve godine.

Obama je ranije izjavio da bi upotreba hemijskog oružja u Siriji bila “prekretnica”, ali je juče rekao novinarima da bi morao da raspolaže sa više činjenica pre nego što naredi bilo kakvo reagovanje.

“Ne znamo kako su korišćena, gde su korišćena i ko ih je koristio. Nemamo lanac dokaza koji pokazuju šta se tačno desilo. A kada donosim odluke o američkoj nacionalnoj bezbednosti i o potencijalnim dodatnim akcijama u odgovor na upotrebu hemijskog oružja, moram da osiguram da posedujemo činjenice. To je ono što američki narod očekuje”, rekao je Obama.

Prošle nedelje, Bela kuća je prenela članovima Kongresa kako manje-više veruje da su Asadove snage koristile gas sarin protiv pobunjenika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, pozvao je Siriju da omogući momentalnu i bezuslovnu istragu o tom tvrdnjama.

Međutim, sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Bašar Džafari, demantovao je da je njegova vlada koristila hemijsko oružje i optužio pobunjenike da su ga oni koristili, u jednom selu nedaleko od Alepa.

Procenjuje se da je u dvogodišnjem ustanku protiv vlade predsednika Bašara al-Asada do sada poginulo oko 70 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG