Linkovi

SAD istražuju upotrebu bojnih otrova u Siriji


Demonstracije u sirijskom gradu Alepu protiv vlade predsednika Bašara al-Asada
Demonstracije u sirijskom gradu Alepu protiv vlade predsednika Bašara al-Asada

Američke obaveštajne agencije nastoje da utvrde da li su i u kojoj meri sirijske vladine snage upotrebile hemijsko oružje

Bela kuća kaže da predsednik Barak Obama čeka “definitivnu procenu” navodne upotrebe bojnih otrova od strane sirijskih snaga, pre nego što preduzme neku akciju.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao je danas novinarima da američki inspektori nastoje da prikupe “uverljive činjenice iz više izvora” koje bi se nadovezale na obaveštajnu procenu objavljenu u četvrtak.

On je dodao da nije određen nikakav rok za donošenje odluke o mogućoj akciji protiv Sirije.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da američke obaveštajne agencije „sa različitim stepenom uverenosti“ potvrđuju da je sirijska vlada u manjoj količini koristila smrtonosni gas sarin, protiv pobunjenika koji nastoje da zbace predsednika Bašara al-Asada.

Predstavnik Ujedinjenih nacija, Martin Nesirki, danas je ponovio poziv svetske organizacije Siriji da dozvoli ulaz jednog istražiteljskog tima u zemlju.

Nešto ranije, britanski premijer Dejvid Kameron nadovezao se na izveštaj američkih obaveštajnih agencija rekavši da ima sve više dokaza da su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika.

Premijer Kameron je rekao da bi to moglo da se podvede pod ratne zločine i da bi trebalo da predstavlja „crvenu liniju“ za međunarodnu zajednicu.

Neki članovi američkog Kongresa glasno traže da se Sjedinjene Države vojno umešaju u konflikt u Siriji, u kome je od marta 2011. poginulo najmanje 70 hiljada ljudi.

U međuvremenu, u Damasku i danas besne borbe. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je „žestok sukob“ između pobunjenika i vladinih snaga izbio u severnoj oblasti Damaska zvanoj Barzeh.

Ta grupa sa sedištem u Britaniji takođe kaže da su se borbe vodile u oblasti Džobar, istočno od prestonice, kao i u južnim delovima grada.

Analitičar događaja na Bliskom istoku u kompaniji Ekskluzivne analize, Firas Abi Ali, izjavio je za Glas Amerike da je po njegovom mišljenju malo verovatno da će Sjedinjene Države i druge zemlje pokrenuti neku vojnu akciju protiv sirijske vlade, čak ako upotreba hemijskog oružja bude potvrđena, zbog mogućih širokih posledica.
XS
SM
MD
LG