Linkovi

"Simens" opremio Mustanga iz 1965. da se kreće bez vozača


"Simens" opremio Mustanga iz 1965. da se kreće bez vozača
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

"Simens" opremio Mustanga iz 1965. da se kreće bez vozača

Naučnici sa Univerziteta Krenfild u Velikoj Britaniji udružili su se sa inženjerskom kompanijom „Simens“ kako bi klasičan model Forda Mustanga iz 1965. godine, opremili tehnologijom koja omogućava kretanje bez vozača. Novo vozilo nedavno je testirano na Gudvud festivalu brzine, koji se smatra najvećom svetskom automobilskom žurkom.

Klasični Ford Mustang iz 1965. godine kreće se autonomno… što objašnjava neujednačeno upravljanje i činjenicu da povremeno zamalo izbegne sudar.

Za volanom se, iz predostrožnosti, nalazi dr Džejms Brajton sa Univerziteta Krenfild.

U saradnji sa kompanijom “Simens”, Brajton i njegov tim razvijaju tehnologiju koja će ovom proslavljenom modelu dati mogućnost autonomnog kretanja.

“Iskoristili smo kombinaciju različitih senzora, koji lociraju vozilo u prostoru. Ne možemo koristiti samo GPS, jer ima previše drveća, zbog čega smo odlučili da ugradimo senzore i pronađemo algoritam, koji će imati najviše smisla i izvući potrebne informacije, a potom doneti najbolju odluku o tome gde se vozilo nalazi u svakom trenutku, na osnovu čega će doneti kontrolisanu odluku”, objašnjava dr Brajton.

Brajton dodaje da je životni vek vozila, starijeg od 50 godina, doprineo brojnim nepravilnostima, koje stvaraju dodatni izazov za inženjere.

“Potrebno je uložiti mnogo truda u algoritam i kontrolu kako bi eventualno doveli učinak automobila na prihvatljiv nivo”.

Jirgen Majer iz kompanije "Simens" kaže da projekat predstavlja potencijalnu priliku za autonomne sisteme da dobiju svoju industrijsku primenu.

“Razlog zbog kojeg smo se uključili u testiranje ove tehnologije naravno da nije zbog toga što smo u poslu razvijanja novih tehnologija za klasična vozila, već zbog činjenice da u velikom delu pomognemo u primeni autonomnih sistema u fabričkom okruženju. Moglo bi da znači ostalim velikim industrijskim okruženjima; kamenolomima, na primer, gde možete imati autonomna vozila. I zato nam razvijanje ove vrste tehnologije daje mogućnost da primenimo autonomne sisteme i stvorimo postojeća vozila u fabrikama i automatizujemo ih za takvo okruženje”.

Međutim, Brajton smatra da je voziti Mustang potpuno drugačije.

“Mislim da je najzabavnije kod starijih klasičnih automobile, sesti iza volana i upravljati njime”.

I zbog toga, dodaje on, auto ima mogućnost ljudskog i autonomnog upravljanja.

Na 25. Gudvud festivalu brzine u Južnoj Engleskoj samovozeći Mustang trestiran je na poznatoj stazi - Hill Climb.

Uprkos nekolicini upravljačkih korekcija, automobil je uspešno savladao skoro 2 km staze bez incidenata… i u velikom stilu.

XS
SM
MD
LG