Linkovi

Povezanost u fokusu sajma u Vašingtonu


Sajam automobila u Vašingtonu
Sajam automobila u Vašingtonu

Godišnji sajam automobila u Vašingtonu počeo je sa malim zakašnjenjem zbog istorijske mećave koja je pogodila istočnu obalu Sjedinjenih Država, ali su posetioci ipak mogli da vide brojne nove modele.

Proizvođači automobila su ove godine pažnju usmerili na povezanost.

Ubrzo posle većih sajmova automobila u Los Anđelesu i Detroitu, vašingtonski sajam automobila postao je poznat po tome što najviše pažnje poklanja novim tehnologijama, pogotovo onim koji manje zagađuju prirodnu okolinu.

Međutim zbog sve nižih cena nafte, promocija štedljivijih hibridnih vozila, kao i onih električnih, u neku ruku pala je u drugi plan, a fokus se prebacio na povezanost i automatizaciju.

Profesor automobilskog inženjerina, Zoran Filipi kaže da je tehnologija u Mercedesovom modelu S klase primer da smo na pragu vozila koja će skoro potpuno sama da voze.

“Može da održava vozilo u traci, ima napredni sistem baziran na radaru koji kontroliše i sinhronizuje brzinu sa drugim kolima na putu što potpuno eliminiše potrebu da vozači ulažu trud u situacijama kada treba da se zakoči i krene, kao i u izbegavanju sudara”.

Uskoro će ove tehnologije početi da se primenjuju i u jeftinijim modelima s obzirom da proizvođači rade na tome da osmisle kola koja su potpuno autonomna. U međuvremenu, kaže Filipi, štedljivost goriva je u poslednjih deset godina skočila za 20 odsto.

“To je uglavnom postignuto uz pomoć napredne tehnologije motora – direktno ubrizgavanje, turbo punjenje, spojeno sa vrlo modernin menjačem, osam, devet, deset brzina koje omogućavaju motoru da radi u najboljem mogućem prostoru”.

Gotovo svi novi modeli imaju ugrađene ekrane koji povezuju vozilo sa pametnim telefonom vozača ili direktno sa internetom, što pomaže pri upravljanju s obzirom na glasovne komande, kao i primanje i slanje poruka.

“Dakle možete da koristite sve aplikacije na koje ste navikli, sve što odgovara vašim potrebama u kolima i to je besprekorno”.

Veći proizvođači, poput Tojote, kažu da su njihova električna vozila na gorivne ćelije spremna za tržište i da je jedina prepreka manjak stanica za punjenje. Drugi su predstavili svoje hibridne modele, ističući da broj stanica za punjenje kola konstantno raste dok cena kućnih punjača opada.

Južnokorejski proizvođač automobile Hjundai čak nudi doživotnu garanciju za bateriju u svojim najluksuznijim modelima u nadi da će tako hibridna kola postati privlačnija kupcima.

XS
SM
MD
LG