Linkovi

Severna Koreja priprema lansiranje rakete?


Južnokorejci gledaju satelitske snimke severnokorejske lokacije za lansiranje raketa
Južnokorejci gledaju satelitske snimke severnokorejske lokacije za lansiranje raketa

Severna Koreja se možda priprema za lansiranje rakete ili satelita, prenela je američka radio stanica NPR, pozivajući se na analizu satelitskih snimaka jednog od ključnih raketnih postrojenja blizu Pjongjanga.

U izveštaju NPR-a se navodi da su snimci Sanumdonga, jednog od postrojenja koje Pjongjang koristi za proizvodnju interkontinentalnih balističkih projektila i svemirskih raketa, napravljeni prije neuspelog samita predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Hanoju, u Vijetnamu.

Na fotografijama kompanije "DigitalGlobe" vide se automobili, kamioni, vagoni i kranovi, navodi NPR koji je imao ekskluzivni pristup snimcima.

"Kada se sve uzme u obzir, zaista izgleda kao da Severnokorejci prave raketu", rekao je istraživač Instituta za međunarodne studije Midlberi u Montereru, Džefri Luis, prenosi američka radio stanica.

Prethodno su Centar za strateške i međunarodne studije i vebsajt "38 North" naveli da je Severna Koreja možda nastavila operacije na lokaciji za lansiranje raketa dugog dometa, a procene su takođe zasnovali na satelitskim snimcima.

Novi razvoj situacije verovatno će izazvati dodatno nezadovoljstvo Vašingtona zbog nedostatka napretka u denuklearizaciji Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG