Linkovi

"Šetnja za nauku" - u Vašingtonu i širom sveta


Učesnici manifestacije "Šetnja za nauku" u Vašingtonu (AP Photo/Sait Serkan Gurbuz)

Naučnici širom sveta odlučili su se na potez bez presedana - u više od 600 gradova planete danas se održavaju šetnje, u svetlu onog što oni smatraju sve većim političkim napadima na znanje zasnovano na dokazima.

Hiljade naučnika i onih koji ih podržavaju učestvuju u takozvanoj "Šetnji za nauku" u svim krajevima sveta - u Australiji, Brazilu, Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji, Španiji, Nigeriji i Južnoj Koreji.

Centralni događaj odigrava se u Vašingtonu, gde je masa počela da se okuplja rano jutros. Planirano je da im se obrate brojni govornici, dok su na Nacionalnom molu između zgrade Kongresa i Vašingtonskog spomenika postavljeni veliki šatori, u kojima naučnici, edukatori i lideri u različitim disciplinama govore o svom radu, efikasnim strategijama za naučnu komunijaciju i obuku za javni aktivizam.

Organizatori događaja ističu da je današnji skup nestranački događaj i da nije usmeren protiv bilo koga određeno, već da je cilj da se u prvi plan stave naučnici, koji generalno izbegavaju aktivizam i čiji rad je zasnovan na nepristrasnim eksperimentima.

Za mnoge od njih kap koja je prelila čašu bio je termin "alternativne činjenice", koji je prva upotrebila savetnica američkog predsednika Kelien Konvej.

Predsednik Donald Tramp osporavao je fotografije, na kojima se moglo videti koliko je ljudi prisustvovalo njegovoj inauguraciji, novinari su ga zbog toga prozvali, a odgovor administracije - "alternativne činjenice", postao je sinonim za sve što predstavlja neospornu neistinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG