Linkovi

"Marš za nauku" u subotu u Vašingtonu i 500 gradova


Sastanak američke Unije geofizičara u decembru 2016.

Naučnici vole da puste činjenice da govore za sebe. Međutim, s dolaskom Trampove administracije i njenim prihvatanjem „alternativnih činjenica“, kako ih je nazvala predsednikova savetnica Kelien Konvej, mnogi naučnici smatraju da je došlo vreme da se oglase. „Marš za nauku“, događaj bez presedana u američkoj istoriji, planiran je za subotu 22. april u Vašingtonu, a biće održan i u više od 500 gradova širom sveta.

Stručnjaku za javno zdravlje Kerolin Vajnberg je dozlogrdilo:

"Nauka, naučnici, politika zasnovana na dokazima – sada su izloženi napadu i ljudi koji podržavaju nauku moraju da javno zauzmu stav u ovom trenutku.”

Sa izborom predsednika koji ignoriše nauku o klimatskim promenama, ukida propise o zaštiti zdravlja i životne sredine i predlaže velike budžetske rezove za naučne i zdravstvene programe, Vajnberg i njene kolege smatrali su da moraju nešto da preduzmu.

Uočili su da je marš za ženska prava u januaru privukao znatno veću masu građana od inauguracije predsednika Trampa dan ranije.

"Razgovarali smo o Ženskom maršu, koliko je bio moćan i kakvu je poruku poslao i zapitali se da li možemo da uradimo nešto slično za nauku”, navodi Kerolin Vajnberg, kopredsedavajuća Marša za nauku.

Organizatori su zatim učinili ono što svaki protestni pokret radi ovih dana – okrenuli su se društvenim medijima. Za samo nekoliko dana, Fejsbuk stranica Marša za nauku privukla je stotine hiljada ljudi. Pristalice te ideje organizovale su sopstvene prateće marševe u više od 500 gradova, a velike naučne organizacije su podržale skup.

Geohemičar Erik Dejvidson je predsednik Američke unije geofizičara koja ima 60.000 članova. Mnogi članovi grupe obavili su klimatska istraživanja koja Trampova administracija sada odbacuje. On kaže da ovakav protest nikada nije viđen.

"Ne mogu da se setim drugog primera gde su se naučnici organizovali u toliko gradova, na tako velikom događaju. Zato je to prilično izuzetno i bez presedana.”

Iako mnogi kažu da je nauka sada ugroženija nego ikada, ne postoji opšta saglasnost o svrsi marša.

"Možda je to tačno. Ali marš neće ništa promeniti, u tome je problem”, smatra Rob Jang, direktor za istraživanja priobalja na Univerzitetu Zapadne Karoline. Smatra da je problem u tome što su naučnici sve više distancirani od birača, posebno onih iz radničke klase. On ističe da naučnici treba da izađu iz svojih laboratorija i pokažu javnosti kako njihov rad utiče na zdravlje i živote ljudi.

"Nadam se da će, kada završe marš u Vašingtonu, doći kući i umarširati u lokalni odbor za planiranje ili svoju gradsku skupštinu.”

Dejvidson ističe da se tome nadaju i organizatori marša.

"Mislim da je prošlo vreme kada su naučnici mogli da ostanu u svojim kulama od slonovače i pretpostavljaju da će svi biti svesni njihovog značaja.”

Organizatori ističu da je nauka nestranačka oblast i da bi marš takođe trebalo da bude takav. Međutim, biće to izazov u podeljenoj zemlji gde pripadnici dve stranke polažu pravo na sopstvene činjenice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG