Linkovi

Nikolić: Srbija neće prihvatiti lošu ponudu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na vanrednoj konferenciji za novinare, Beograd, 1. april 2014.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na vanrednoj konferenciji za novinare, Beograd, 1. april 2014.

Na konferenciji za novinare tokom sednice državnog vrha predsednik Srbije je takodje najavio da će i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić biti u delegaciji Beograda.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, Nikolić je objasnio da za Srbiju nije prihvatljivo da buduća vojska Kosova bude na teritoriji zajednice srpskih opština i da Beograd zahteva da građani u toj zajednici odlučuju o policiji i pravosuđu:

"To bi morala da garantuje EU, posebno taj uslov da, ako Kosovo formira vojsku – a izgleda da će da je formira do leta i na to ne možemo da utičemo, da ta vojska nema razloga, nema šta da traži i nije dobrodošla na teritoriji zajednice srpskih opština. Mi ne tražimo da tamo bude naša vojska, ali postavljamo uslov da tamo ne bude ta nova vojska."

Nikolić je ocenio da nisu ohrabrujuće izjave rukovodilaca iz Prištine o tome da ništa neće da popuste, što, kako je rekao predsednik Srbije, Beograd stavljaju bezmalo pred svršen čin:

"Spremni smo da razgovaramo, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo te razgovore, jer je Srbija uvek dobijala kaznu kad je napuštala razgovore na kojima je bila stavljena pred ultimatum. Na svako njihovo 'ne' mi ćemo imati novi predlog. I novi, i novi."

Današnjoj sednici državnog vrha su osim predsednika Srbije prisustvovali i premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin.
XS
SM
MD
LG