Linkovi

"Dramatično kao pred Dejton i Rambuje"


Premijer Srbije Ivica Dacic dolazi na sastanak državnog vrha u Predsedništvu Srbije.
Premijer Srbije Ivica Dacic dolazi na sastanak državnog vrha u Predsedništvu Srbije.

Državni vrh Srbije u sastavu - Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić i Ivan Mrkić, razgovarao je danas o nastavku dijaloga sa Prištinom

Državni vrh Srbije u sastavu - Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić i Ivan Mrkić, razgovarao je danas o nastavku dijaloga sa Prištinom 2. aprila u Briselu. Situacija u kojoj se Srbija nalazi nije ni malo laka, ocenio posle sastanka savetnik predsednika Srbije Marko Đurić

U ponedeljak, dan pred osmu rundu pregovora u Briselu biće određen konačan sastav srpske delegacije koja će sesti naspram Hašima Tačija i kosovske delegacije, izjavio je danas savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i dodao da će do tada najviši predstavnici vlasti biti u stalnom zasedanju.

Posle sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije koji je trajao oko sat vremena, Đurić je ocenio da se Srbija nalazi u dramatično teškoj poziciji koji nije ništa manje lakša od one u u kojoj je bila u Dejtonu ili Rambujeu:

“Srbija se nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta: jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju. A drugi put je put u kome mi nismo u poziciji, zbog toga što druga strana nije bila spremna da ide ka kompromisu, da prihvatimo ono o čemu se razgovara.”

Đurić je dodao da je veoma važno da 2. aprila delegacija Srbije dođe u priliku da proceni elemente koje nudi druga strana, kako bi bila u stanju da donese odluku. Iako nije mogao da kaže da li će na pregovore ići i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije je istakao da će svi politički činioci zajedno snositi političku odgovornost, bez obzira na ishod pregovora:

Obzirom na to da je bilo spekulacija o tome ko bi sve mogao da učestvuje u sastavu naše delegacije i u sastavu drugih delegacija – mi nećemo određivati sastav delegacija drugih strana koje učestvuju u ovom procesu. A o sastavu naše delegacije odlučićemo nakon sagledanih svih činjenica u ponedeljak.”

Aleksandar Vučić je inače dobio poziv od evropske komesarke Ketrin Ešton da prisustvuje pregovorima u Briselu, a kako je rečeno u njegovom kabinetu, odluku o tome će doneti posle konsultacija sa Nikolićem i Dačićem.

Takođe, najavljeno je da će Aleksandar Vučić sutra držati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti i o Kosovu, dok je, prema pisanju Večernjih novosti, Vučić već odlučio da ne putuje u Brisel.
XS
SM
MD
LG