Linkovi

Premijer i poslanici o perspektivi dijaloga


Sednica srpskog parlamenta (arhivski snimak)
Sednica srpskog parlamenta (arhivski snimak)

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da se, zbog protivljenja Prištine, postavlja pitanje da li će Zajednica srpskih opština uopšte biti osnovana.

Zbog protivljenja Prištine da Zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja postavlja se pitanje da li će ta institucija uopšte biti osnovana, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

Uz poruku da će se pregovori u Briselu nastaviti i nakon 2. aprila ukoliko dođe do korekcije stavova Prištine, predsednik parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS-a Milovan Drecun ocenio je danas da je za EU i Prištinu isuviše je veliki politički rizik da se ne približe stavovi sa Srbijom.

Istovremeno, Drecun smatra da u državnom vrhu Srbije nema pukotina po pitanju rešavanja kosovskog problema:

“Potpredsednik Vlade i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izuzetno aktivno učestvuje u svemu. Jer naš državni vrh usaglašava strategiju i nastup pred svaku rundu dijaloga u Briselu. Dakle, da li će biti Ivica Dačić prisutan ili Aleksandar Vučić – ne menja uopšte na stvari.”

Sa druge strane, u opozicionoj Demokratskoj stranci veruju da aktuelna vlast ima potencijal da postigne dogovor u Briselu i da će je DS podržati u tome. Ma kakvo da bude – rešenje će biti nepopularno, rekao je Borislav Stefanović i dodao da Zapad veruje da se nijedna odluka u Srbiji danas ne može doneti bez lidera SNS:

“To otprilike znali da u ovoj zemlji ne može ni jedna odluka da se donese a da Aleksandar Vučić nije uključen u tu odluku – što zbog deljenja odgovornosti, što zbog međusobnog pokrivanja za nepopularne odluke.”

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić je ocenio da postoje razlike unutar vladajuće koalicije po pitanju rešenja kosovskog pitanja, a posebno razlike iz-među predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije. Ipak, Ostojić veruje u postizanje dogovora u Briselu:

“Mislim da će se potpisati neki papir koji znači implementaciju Ahtisarijevog plana i na sever Kosova – jer to je suština ovih pregovora. Ali ćemo videti šta će biti sa implementacijom. U svakom slučaju mislim da je važno da vlada koja postigne sporazum – i sprovede taj sporazum.”

Poslanica DSS-a Sanda Rašković Ivić je rekla da Demokratska stranka Srbije navija da pregovori u Briseli propadnu, jer je to, kako je istakla, najbolje za Srbiju. Na pitanje da li će biti nastavka pregovora Beograda i Prištine, ona je navela da smatra da će se prema postojećoj situaciji – igrati produžeci.
XS
SM
MD
LG