Linkovi

Srbija daleko od formiranja vlade


Serbia-Government
Serbia-Government

Pregovori političkih stranaka o formiranju vlade nisu počeli, ali bi se moglo reći da su iza kulisa krenuli prvi kontakti.

Iako je sam prilično jasno poručio da neće biti premijer nove Vlade, vrh Demokratske stranke zatražio je da Boris Tadić razmotri svoju odluku i prihvati mesto premijera Srbije. Od načelnog dogovora demokrata i socijalista o nastavku saradnje i formiranju nove vlade – ove dve stranke nisu otišle dalje.

Istovremeno, stavove čelnika SPS Ivice Dačića i Dušana Bajatovića da se porazom Borisa Tadića na predsedničkim izborima situacija na političkoj sceni promenila mnogi tumače i kao spremnost SPS-a za kontakte sa naprednjacima o formiranju vlade.

A samo rešenje da lider DS-a Boris Tadić postane premijer Srbije prihvatljivo je socijalistima, izjavila je potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović i dodala da je za ovu stranku od personanih rešenja mnogo važnije programski opredeliti buduću vladu i odrediti u kom će smeru ona ići. Sama koalicija sa DS-om – za Dijanu Vukomanović nije sporna:

"Mi smo dali već dovoljno signala da je to strateško partnerstvo održivo i ono je pozitivno nagrađeno na izborima od građana, jer stranke koje su učestvovale na vlasti su dobile podršku i u budućem parlamentu imaju 135 poslaničkih mesta", navela je Vukomanović.

A na današnjoj tribini o političkoj zrelosti Srbije Dragoljub Mićunović i Miljenko Dereta nisu mogli da se slože o tome ko je dobitnik, a ko gubitnik izbora i kakva je uloga intelektualaca na prethodnim izborima. Po oceni predsednika Političkog saveta Demokratske stranke, DS nije izgubila na izborima, s obzirom da je politika koju je predvodila osvojila 135 mandata u parlamentu.

Istovremeno, Mićunović postavlja pitanje odgovornosti intelektualne elite na majskim izborima:

"Mnogi intelektualaci, neka se ne ljute, često samo voajeri onoga što se događa, koji su bili proroci najgoreg loma i želje da se makar i najgore dogodi, samo da se promeni, koji su delimično i stvaraoci javnog mnenja, doprineli su apstinenciji građana. Ubeđivali su građane i belim listićima i sličnim genijalnim idejama", primetio je Mićunović.

Nasuprot Mićunoviću, predsednik Građanskih inicijativa i kandidat za poslanika na listi pokreta Preokret smatra da je Demokratska stranka izgubila i parlamentarne i predsedničke izbore, a apstinencija je, po mišljenju Miljenka Derete poruka koja govori da građani ne izlaze, jer ne mogu da uticu na politiku nakon izbornog procesa:

"Pitanje belih listiće je bio i jeste politički program. I to su rezultati izbora pokazali. I nije slučajno da su beli listići pomogli da g. Nikolić bude izabran. Jer, to je isti politički program. To je politički program koji glasi – Ja sam nezadovoljan."

A kako je pokazalo istraživanje slovačke organizacije MEMO 98, koja prati medije tokom izborne kampanje širom sveta, mediji u Srbiji nisu se pokazali dorasli zadatku tokom predizborne kampanje. Većina medija je favorizovala Demokratsku stranku i njenog kandidata Borisa Tadića, a umesto neprijatnih pitanja, novinari su političarima prepustili da sami sebe promovišu.

Po količini nekritičkog izveštavanja srpski mediji mogu da se uporede samo sa medijima u Azerbejdžanu i Tadžikistanu, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o medijima organizacije BIRODI.
XS
SM
MD
LG