Linkovi

Neizvesnosti posle pobede Nikolića


Dan posle pobede lidera SNS-a Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, u Srbiji je prilično tiha atmosfera, a primetno je i da iz same Demokratske stranke, kao i iz Srpske napredne stranke danas nema gotovo nikakvih reakcija.

U senci diskusije da li Boris Tadić nije pobedio na izborima zbog belih listića ili stavova pokedinih intelektualaca, u Srbiji se diskretno priča i o novoj vladi i tome hoće li DS i SPS nastaviti da vode Srbiju. Ono što je jedino siguirno je da novi parlament mora da počne sa radom najkasnje do 9. juna, dok je poslednji rok za formiranje vlade 5. septembar.

Prema poslednjim saopštenim rezultatima Republičke izborne komisije u drugom krugu predsedničkih izbora Nikolić je dobio 49,5 odsto, a Boris Tadić 47,35 procenata glasova. Izlaznost na izborima juče je bila jako niska - 46,32 odsto, dok je nevažećih listića bilo 3,15 odsto.

Novi predsednik Srbije, nakon sinoćnjeg obraćanja javnosti danas se nije oglašavao, a domaći i strani mediji se bave analizom prvih poruka Tomislava Nikolića:

"Izbori su protekli veličanstveno, srpski, kako i dolikuje. Izbori su pokazali, a ono što sam govorio to ću da radim, da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, da Srbija želi da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji. Da ovi izbori nisu bili referendum oko toga ko će da vodi Srbiju u EU, ko neće."

Uprkos pobedi lidera naprednjaka u predsedničkoj trci i slavlja pristalica SNS-a u mnogim gradovima u Srbiji, u ovom trenutku se čini da je najrealnija opcija da će demokrate i socijalisti i stranke oko njih ponovo formirati novu vladu Srbije. Uz jasne poruke Jedinstvene Srbije i PUPS-a da oni podržavaju koaliciju sa DS-om, i lider SPS-a Ivica Dačić je potvrdio da na ranije postignuti dogovor o formiranju koalicione vlade sa demokratama nije uticao izbor Nikolića sa predsednika Srbije.

Sam Dačić je rekao da nova situacija postavlja novu poziciju na političkoj sceni, jer, kako je rekao, mandatara postavlja predsednik i pitanje je kome će dati mandat. Takođe, Dačić smatra da je prirodno da najjača stranka budućoj koaliciji daje kandidata za premijera, a to, kako je sinoć potvrdio sam Boris Tadić, on sigurno neće biti:

"Sutra će biti novi dan. Rekao sam 21-og ćemo odlučivati o vladi. Ja sigurno neću biti novi premijer."

U Demokratskoj stranci danas je održan sastanak Predsedništva stranke na kome su analizirani rezultati izbora. Iz vrha DS-a je demantovana vest da je raspušten beogradski odbor, već da su u pitanju redovne promene opštinskih odobra.

Koalicioni partner naprednjaka, lider Nove Srbije Velimir Ilić je izjavio da danas nije bilo nikakvih razgovora o eventualnoj vladi, kao i da je pobedom Tomislava Nikolića Srbija pokazala da želi promene.

XS
SM
MD
LG