Linkovi

Nikolić novi predsednik Srbije


Glasanje u Srbiji
Glasanje u Srbiji

Gradjani Srbije izabrali su danas lidera naprednjaka Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, koji je sa oko tri procenta razlike pobedio kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića. Uz malu izlaznost gradjana od oko 47 odsto, Nikolić je prema nezvaničnim rezultatima Cesida osvojio 49,8 odsto, a Tadic 47 procenata glasova. U mnogim gradovima u Srbiji slavi se pobeda Tomislava Nikolića.

U prvom večerasnjem obraćanju srpskoj javnosti Nikolić je naglasio da ce njegovim izborom za predsednika Srbija nastaviti evropski put, kao i da ce zaštiti narod na Kosovu i Metohiji. Ovo je vrhunac moje političke karijere, rekao je Nikolić i najavio da ce saradjivati sa svima i da nije ljut ni na koga.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je čestitao Nikoliću na pobedi i rekao da ce sutra biti nastavljeni razgovori o formiranju vlade. Odgovorajući na pitanje novinara Tadić je rekao da neće biti premijer Srbije, kao i da će se o njegovoj eventualnoj ostavci na mesto lidera stranke razgovarati na u okviru DS-a.

U prvim komentarima nakon ovog izbornog iznenadjenja postavljeno je pitanje buduće vlade - Boris Tadić je rekao da očekuje nastavak saradnje stranaka koje su do sada vodile vladu, a predsednik SPS-a Ivica Dačić je izjavio da uprkos pobedi Tomislava Nikolića ostaje na snazi ranije postignuti dogovor sa DS-om o formiranju vlade.

XS
SM
MD
LG