Linkovi

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen podnela ostavku


Sekretarka Kirsten Nilsen svedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu (arhivski snimak)
Sekretarka Kirsten Nilsen svedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu (arhivski snimak)

Američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen podnela je ostavku posle 16 meseci na tom poslu i ogromnog pritiska Bele kuće i javnosti zbog situacije na južnoj granici.

"Uprkos napretku koji smo ostvarili u reformisanju unutrašnje bezbednosti u novo doba, zaključila sam da je sada pravo vreme da se povučem", napisala je Nilsen u pismu ostavke predsedniku Donaldu Trampu.

Iako nije navela zbog čega tačno podnosi ostavku, Nilsen je napisala da se nada da će sledeći sekretar "imati podršku Kongresa i sudova u popravljanju zakona koji su oslabili sposobnost vlade da u potpunosti zaštiti američke granice i doprineli neslaganju u društvu."

​"Naša zemlja i muškarci i žene u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost zaslužuju da imaju sva sredstva i resurse na raspolaganju koji su im potrebni da sprovedu misiju koja im je poverena", dodala je Kirsten Nilsen.

Analitičari navode da je bila frustrirana, kako je to videla, nedovoljnom saradnjom Kongresa i sudova u borbi protiv ilegalne imigracije.

Predsednik Tramp na Tviteru je potvrdio da je Nilsen odlazi sa položaja i zahvalio joj se na službi.

On je najavio da će Kevin Mekelinen, sadašnji komesar Službe za carine i zaštitu granica postati vršilac dužnosti novog sekretar za unutrašnju bezbednost.

Predsednik Tramp je i sam izražavao frustraciju situacijom duž američke granice sa Meksikom, gde stotine hiljada migranata pokušavaju da pobegnu od siromaštva i kriminala u centralnoj Americi, u nadi da će ući u SAD.

Izvori iz Bele kuće prenose da je Tramp često vikao na Nilsen što, prema njegovom mišljenju, nije bila dovoljno odlučna u zaustavljanju protoka migranata koji ulaze u zemlju. Oni dodaju da je sekretarka morala da sluša, kako to opisuju, "Trampove nemoguće zahteve."

Aktivisti protestuju zbog politike razdvajanja migrantskih porodica (arhivski snimak)
Aktivisti protestuju zbog politike razdvajanja migrantskih porodica (arhivski snimak)

Uz pritisak iz Bele kuće, Nilsen je bila suočena sa negativnim stavom javnosti zbog izuzetno nepopularne politike razdvajanja migrantskih porodica po ulasku u SAD, koju sprovodi ova administracija. Hiljade male dece je oduzeto roditeljima i drži se na odvojenim lokacijama, često u uslovima koji su daleko od idealnih. Nilsen je bila odgovorna za sprovođenje te politike dok je ponekad javno demantovala da takva politika uopšte postoji.

Uprkos tim neslaganjima, Nilsen je napisala: "Mogu da sa uverenjem kažem da je moja domovina bezbednija danas nego kada sam se pridružila administraciji. Preduzeli smo do sada neviđene korake da bismo zaštitili Amerikance."

XS
SM
MD
LG