Linkovi

Šta će SAD uraditi da spreče smrt dece imigranata?


Deca imigranti
Deca imigranti

Porodica i prijatelji žale za osmogodišnjim imigrantom iz Gvatemale koji je preminuo u bolnici u SAD pošto ga je uhapsila američka granična policija. Istovremeno, nadležni u SAD najavili su neke korake koje će preduzeti kako bi sprečili da se ovakve stvari događaju.

Osmogodišnji dečak Felipe Gomez Alonso je preminuo na Božić posle ponoći, istog dana kada je devojčica iz Gvatemale, koja je takođe preminula u SAD, sahranjena u gvatemalanskom selu.

Služba za granice i carine saopštila je da su dečak i njegov otac bili u pritvornom centru granične policije agenti primetili da dete pokazuje znake "potencijalne bolesti".

Doktori u bolnici u Alamogordu u Nju Meksiku dečaku su najpre konstatovali prehladu i groznicu, dali mu lekove i pustili kući. Dečak se posle nekoliko sati vratio u bolnicu sa mučninom i povraćanjem i preminuo malo posle ponoći.

Uzrok smrti još nije poznat, ali su nadležni najavili nezavisnu i opsežnu istragu.

Dodatni lekarski pregledi za svu decu imigrante

Služba za granice i carine saopštila je da će sada sva deca koja se nalaze u pritvornim centrima prolaziti kroz dodatne lekarske preglede, a posebno deca mlađa od 10 godina. Još nije poznato

Nadležni nisu saopštili koliko dece ima u pritvornim centrima, ali je poznato da mesečno kroz njih prođu hiljade dece, sa roditeljima ili bez njih.

Takođe se radi na organizovanju razmeštanja imigranata u druge pritvorne centre i povećanju smeštajnih kapaciteta u El Pasu u Teksasu.

Sahrana sedmogodišnje migrnatkinje iz Gvatemale
Sahrana sedmogodišnje migrnatkinje iz Gvatemale

Istog dana, u malom gvatemalanskom selu San Antonio Sekortes sahranjena je devojčica Žaklin Kal koja je preminula u bolnici u Teksasu, nakon što je sa ocem ušla u SAD.

Još nije jasno zbog čega je devojčici pozlilo.

Kritičari američke imigracione politike ukazuju na to da je smrt imigrantske dece posledica okrutnog tretmana koji dobijaju kada nelegalno uđu u SAD.

"Trampova adminsitracija namerno i nezakonito preusmerava tražioce azila od legalnih ulazaka u zemlju i odlaže procesuiranje pojedinaca koji traže zaštitu, i primorava porodice da na drugi način potraže bezbedno sklonište", saopštila je organizacija Amnesti Internešnel.

Predsednik Donald Tramp ranije je rekao da su svi migranti dobrodošli, samo da u SAD moraju da uđu legalno.

XS
SM
MD
LG