Linkovi

Ministarstvo spoljnih poslova BiH pozvalo učesnike sukoba da ne putuju u Srbiju


Zastava Bosne i Hercegovine (Foto: Asošijeted pres)
Zastava Bosne i Hercegovine (Foto: Asošijeted pres)

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) objavilo je upozorenje za državljane te zemlje da ne putuju u Srbiju ukoliko su na bilo koji način bili uključeni u, kako je precizirano, odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine.

Kako je navedeno u saopštenju tog ministarstva, upozorenje je izdato zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bosansko-hercegovačkih državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

"Upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Reakcija Ministarstva spoljnih poslova (BiH) usledila je nakon hapšenja državljanina BiH Edina Vranja i pokretanja krivičnog postupka protiv njega.

Vranj je u utorak saslušan pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana zbog, kako je sud obrazložio, opasnosti od bekstva.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu navedeno je da je osumnjičen za saizvršilaštvo u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.

Edin Vranj je tokom rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bio je bivši čelnik Odeljenja za organizovani kriminal BiH.

XS
SM
MD
LG