Linkovi

Samoopredeljenje i zvanično sa najviše poslanika, Srpskoj listi 10


Centralna izborna komisija Kosova objavljuje zvanične rezultate parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra (Foto: VOA)
Centralna izborna komisija Kosova objavljuje zvanične rezultate parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra (Foto: VOA)

Prema konačnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, koji su na Kosovu održani 6. oktobra, najviše glasova osvojio je Pokret Samoopredeljenje, zatim Demokratski savez Kosova, a na trećem mestu je demokratska partija Kosova. Od srpskih stranaka najviše glasova osvojila je Srpska lista, koja će za sada imati 10 poslaničkih mesta.

Pokret Samoopredeljenje osvojio je 26,15 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 24,49 odsto, Demokratska partija Kosova 21,19 procenata.

Četvrta je koalicija koju čine Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska stranka Špenda Ahmetija sa 11,47 odsto, a na petom mestu je Srpska lista sa 6,75 odsto glasova.

Koalicija - Alijansa za novo Kosovo, čiji su lideri Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli za 0,2 odsto nije prešla cenzus od pet procenata.

"Pokret Samoopredeljenje je osvojio 32 poslanička mesta, Demokratski Savez Kosova 29, Demokratska partija Kosova je osvojila 25 poslaničkih mesta, koalicija Alijansa za budućnost Kosova - Socijaldemokratska stranka 14 mandata, a Srpska lista 10 mesta za poslanike u Skupštini Kosova", rekla je predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

Objavljivanju konačnih rezultata prethodilo je ponovno brojanje glasova sa više od 800 biračkih mesta, kao i brojne žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu o prebrojavanju glasova iz dijaspore.

“Ovo objavljivanje dolazi po zavšetku svih procedura na biračkim mestima i posle dana izbora u Centru za prebrojavnje, a da su prebojani glasovi putem pošte i osoba sa posebnim potrebama, kao i oni koji su ponovno prebojani”, kazala je Daka.

Politički subjekti, koji su učestvovali na proteklim parlamentarnim izborima, mogu u roku od 24 sata posle objavljivanja konačnih rezultata da podnesu žalbe izbornoj komisiji za žalbe.

Predstavnici srpskih partija, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije Sloboda koje su učestvovale na ovim izborima, a koje nisu dobile dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament, najavili su još pre desetak dana da će se žaliti na rezultate izbora.

Prema aktuelnim rezultatima, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, koji su pregovore u vezi sa formiranjem buduće Vlade započeli odmah posle izbora, imaju dovoljan broj glasova da sami formiraju vladu.

XS
SM
MD
LG