Linkovi

Nekoliko agencija američke vlade meta globalnog sajber napada


ARHIVA: Ilustracija Rojters/Kacper Pempel/
ARHIVA: Ilustracija Rojters/Kacper Pempel/

Američka vlada je jedna od pogođenih strana u globalnoj hakerskoj kampanji koja je iskoristila slabost jednog često korišćenog softvera, ali se ne očekuje da upad ima značajniji uticaj, saopštila je Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA).

Agencija navodi da je nekoliko federalnih agencija pretprelo upad posle otkrića slabosti u softveru za prenošenja fajlova MOVEit, saopštio je Erik Goldstsin, pomoćnik direktora za sajber bezbednost.

"Radimo na tome da procenimo efekat hakovanja i brzo saniramo situaciju", rekao je. Kablovska mreža CNN prva je objavila informacije o hakovanju i saopštenje američke vlade.

CISA nije identifikovala pogođene agencije niti objasnila na koji način su pogođene. Takođe nije odmah odgovoreno na upite novinara Rojtersa da pruži više detalja o događaju. FBI i Nacionalna bezbednosna agencija takođe još nisu odgovorili na pitanja novinara o detaljima upada u vladine kompjuterske sisteme.

Sjedinjene Države ne očekuju "značajnije posledice upada", saopštila je direktorka CISA-e Džen Isterli za MSNBC.

Ranjivosti nekih od popularnih softverskih proizvoda su u više navrata dovodile do upada hakera u sisteme brojnih organizacija širom sveta. Najnoviji je bio slučaj kada je slabost u softveru za prenos podataka MOVEit dovela do toga da su ugroženi podaci organizacija među kojima su BBC, Buts i Britiš Ervejz.

Još se ne zna da li novo hakovanje ima veze sa upadom u sisteme američke vlade koji je nedavno obelodanjen.

Onlajn "ucenjivačka" grupa C10p - koja je preuzela odgovornost za hakovanje softvera MOVEit - prethodno je saopštila da neće eksploatisati nikakve podatke dobijene od vladinih agencija.

"Ako ste vlada, grad ili policijska lsužba, ne brinite, obrisali smo sve vaše podatke", saopštila je grupa na svom vebsajtu.

Cl0p nije odmah odgovorila na poruku sa pitanjem novinara da prokomentariše incident. Proizvodjač softvera MOVEit - Progress Software Corp - takođe još nije odgovorila na Rojtersov upit.

XS
SM
MD
LG