Linkovi

SAD van istorijskog sporazuma UN o plastičnom otpadu


Kanal prepun plastičnog otpada u Mumbaju u Indiji (arhivski snimak)
Kanal prepun plastičnog otpada u Mumbaju u Indiji (arhivski snimak)

Skoro svaka zemlja na svetu pristala je na pravno obavezujući okvir za smanjenje zagađenja od plastičnog otpada, osim Sjedinjenih Država, navode zvaničnici UN za zaštitu životne sredine.

Sporazum o praćenju hiljada vrsta plastičnog otpada poptisan je u petak, na kraju dvonedeljnog sastanka o konvencijama o plastičnom otpadu i toksičnim, opasnim hemikalijama.

Bačena plastika zatrpava čista zemljišta, pluta u ogormnim količinama po okeanima i rekama, a u nju se upliću razne životinjske i biljne vrste, ponekad sa smrtonosnim posledicama.

Rolf Pajet iz Programa UN za zaštitu životne sredine izjavio je da "istorijski" sporazum, povezan sa Bazelskom konvencijom, koju je potpisalo 186 zemalja, podrazumeva da će zemlje morati da prate kretanje plastičnog otpada van svojih granica.

Sporazum se odnosi na niz industrija, uključujući zdravstvo, tehnologiju, modu, industriju vazdušnog prostora kao i proizvodnju hrane i napitaka.

“Ovim se šalje veoma snažan politički signal ostatku sveta - privatnom sektoru, potrošačkom tržištu - da moramo da uradimo nešto", kazao je Pajet. “Zemlje treba da odluče da učine nešto što će se pretvoriti u pravu akciju na terenu."

Plastični otpad pluta po kanalu kanalizacije u glavnom gradu Haitija Port-o-Princ, 23. aprila 2019.
Plastični otpad pluta po kanalu kanalizacije u glavnom gradu Haitija Port-o-Princ, 23. aprila 2019.

Zemlje moraju da smisle sopstvene načine kako će se pridržavati sporazuma, izjavio je Pajet. I nekoliko zemalja koje nisu potpisale pakt, mešu kojima su SAD, mogle bi da budu pogođene kada izvoze svoj plastični otpad u zemlje koje su pristale na sporazum.

Pajet je odao priznanje Norveškoj što je predvodila inicijativu koja je prvi put predstavljena prošlog septembra. Između predloga i usvajanja proteklo je neverovatno malo vremena u poređenju sa tradicionalnim standardima UN za takvu vrstu sporazuma.

Okvir je "istorijski, u smislu da je pravno obavezujući", kazao je Pajet. "Zemlje su uspele da iskoriste postojeći međunarodni instrument da bi usvojile te mere."

Zahvaljujući dogovoru, agenti graničnih službi više će paziti na elektronski otpadom ili druge vrste potencijalno opasnog otpada nego ranije.

“Postojaće transparentan sistem izvoza i uvoza plastičnog otpada i moći će da se uđe u trag poreklu otpada", istakao je Pajet.

XS
SM
MD
LG