Linkovi

SAD: Uskoro više vazdušnih napada na ID


Američki lovac F-16 poleće iz vazdušne baze Inčirlik u Turskoj
Američki lovac F-16 poleće iz vazdušne baze Inčirlik u Turskoj

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku general-potpukovnik Čarls Braun objasnio da su razlozi za smanjenje obima koalicione vazdušne kampanje u poslednja dva meseca bili loši vremenski uslovi i nedostak kretanja snaga Islamske države na terenu...

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku general-potpukovnik Čarls Braun izjavio je da će se broj američkih vazdušnih napada na ciljeve Islamske države u Siriji i Iraku po svemu sudeći povećati narednih nedelja, posle zatišja u septembru i oktobru.

Braun je objasnio da su razlozi za smanjenje obima koalicione vazdušne kampanje u poslednja dva meseca bili loši vremenski uslovi i nedostak kretanja snaga Islamske države na terenu, ali je dodao da zvaničnici počinju da primećuju da se ekstremisti razmeštaju.

U razgovoru sa novinarima na marginama konferencije komandanata ratnog vazduhoplovstva u Dubaiju, Braun je odbacio kritike da koalicija koju predvode SAD izvodi manje vazdušnih napada zbog ruske vazdušne kampanje u Siriji. On je istakao da sporazum koji su prošlog meseca potpisali SAD i Rusija, radi minimalizacije rizika da dođe do incidenta u vazduhu između njihovih ratnih aviona u Siriji, ni u kom slučaju ne ometa američke snage da izvode napade kada je to neophodno.

"Letećemo gde treba da letimo, da bismo obavili posao", rekao je Braun.

SAD i njihovi saveznici počeli su kampanju protiv Islamske države u Siriji i Iraku pre više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG