Linkovi

Obama najavio intenzivniju borbu protiv ISIS-a


Obama in Pentagon

Predsednik Barak Obama je juče posetio Pentagon gde je razgovarao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost povodom prerade i uskladjivanja američke strategije za pobedu nad ekstremistima, samozvane, Islamske države.

Posle sastanka sa članovima bezbednosnog tima predsednik Obama je obećao da će intenzivirati borbu, posebno u Siriji gde SAD, kako je rekao, preduzimaju akcije protiv rukovodstva i naftnih rezervi Islamske države.

Jasno sam stavio do znanja svom timu da ćemo učiniiti više na planu obuke i opremanja umerene opozicije u Siriji.”

Neki analitičari su kritični u pogledu efekta koji SAD imaju u Siriji. Ekspert Brajan Katulis je izjavio za Glas Amerike putem Skajpa, da je Sirija “najslabija karika” u Obaminoj strategiji protiv Islamske države.

Jasno je da ima puno aktivnosti na terenu u Siriji, ali malo toga se čini da unapredimo naše ciljeve ili bar one ciljeve koji su izraženi kao naša politika po tom pitanju.”

Predsednikova poseta Pentagonu je usledila posle višednevnih intenziviranih vazdušnih napada protiv terorističke grupe takodje poznate kao ISIS. U vazdušnom napadu srušen je važan most na tranzitnoj ruti ISIS-a u Raki, glavnom gradu samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji.

Predsednik Obama je istakao da su više od 5.000 vazdušnih udara koalicionih snaga, u koordinaciji sa misijom lokalnih snaga potisli pripadnike Islamske države širom Iraka i Sirije. Protivnici Islamske države su ponovo zauzeli teren kraj brane u Mosulu, potom na planini Sindžar, širom pokrajina Kirkuk i Irbil, u Tikritu, a takodje su blokirali vitalne zone za snabdevanje Islamske države u severnoj Siriji.

“To su podsetnici da su strateške slabosti ISIS-a realne” rekao je američki predsednik ali je i upozorio da nikakav obim vojne sile neće poraziti ekstremiste Islamske države ukoliko uz to ne ide političko i ekonomsko nastojanje da se popuni prostor koji bi se pojavio posle njihovog poraza.

XS
SM
MD
LG