Linkovi

SAD odustaju od obuke sirijskih pobunjenika


Borci Slobodne sirijske armije (arhivski snimak)
Borci Slobodne sirijske armije (arhivski snimak)

Obamina administracija je saopštila da odustaje od obuke sirijskih pobunjeničkih snaga da se bore protiv ekstremista Islamske države.

Umesto toga, SAD će preći na strategiju „opremanja i podrške“ izabranoj grupi proverenih opozicionih lidera i jedinica.

Pentagon je priznao „izazove“ u sprovodjenju svog prvobitnog programa, vrednog 500 miliona dolara, osmišljenog da obučava i naoružava umerene snage u Siriji. Program je proizveo samo šačicu pobunjenika koji su se pridružili borbi protiv Islamske države.

Sekretar za odbranu Eš Karter je u Londonu izjavio da SAD traže druge načine da ostvare isti strateški cilj – da omoguće stvaranje sposobnih i motivisanih snaga na terenu koje će povratiti sirijsku teritoriju od ISIL-a i ekstremizma. On je dodao da je saradnja SAD sa kurdskim snagama u severnoj Siriji jedan od primera uspešnog pristupa koji bi SAD žele da sprovedu i sa drugim grupama u drugim delovima Sirije.

Karter: Rusija će platiti cenu za vazdušne udare

Američki sekretar za odbranu juče je upozorio Rusiju da će uskoro osetiti posledice ispaljivanja projektila dugog dometa koje ne pogadjaju svoje mete u Siriji.

"Biće posledica po samu Rusiju, koja se s pravom plaši da može da bude napadnuta. Takodje očekujem da će narednih dana Rusi početi da trpe žrtve u Siriji.”

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su svi njihovi projektili pogodili svoje mete – položaje Islamske države – a da nisu izazvali nikakve civilne žrtve. Medjutim, Karter navodi da nasumično ispaljivanje projektila ugrožava osoblje i opremu koalicije koju predvode SAD a koja pokušava da eliminiše grupu Islamska država.

Američki državni sekretar Džon Keri ponovio je zabrinutost SAD u telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

“Takodje su razgovarali o značaju napretka ka taktičkim razgovorima o dijalogu u smeru izbegavanja konflikta, izbegavanja grešaka I nesporazuma, posebno u vazduhu. Sekretar je takodje govorio o značaju napretka ka političkom rešenju u Siriji”, naveo je portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi.

Rusija snažno podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada dok američki predsednik Obama smatra da se Sirija neće oporaviti od gradjanskog rata ako Asad ostane na vlasti.

XS
SM
MD
LG