Linkovi

Snoudenovi memoari u knjižarama, američka vlada ga tuži


Američka vlada tužila Snoudena zbog objavljenih memoara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Memoari slavnog američkog uzbunjivača nazvani “Permanent Record” ili “Trajni dosije”, stigli su u knjižare 17. septembra.

SAD su tužile bivšeg obaveštajca CIA-e i Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena, da je prekršio ugovor o neotkrivanju podataka, koji je potpisao pre nego što je objavio svoje memoare koji su se juče pojavili u prodaji.

Vrhovni sud je presudio da vlada ne može da spreči objavljivanje i prodaju knjige ali može da zapleni kompletan profit koji pripada Snoudenu. Njegov izdavač Mekmilan, takođe je imenovan u tužbi. Slavni uzbunjivač trenutno živi u Rusiji gde je dobio azil 2013, pošto je otkrio tajne podatke o američkim špijunskim tehnikama.

Snoudenovi memoari nazvani “Permanent Record” ili “Trajni dosije”, stigli su u knjižare u utorak a mogu se kupiti i preko vebsajta Amazon, na nemačkom kao i engleskom jeziku. U nezavisnoj knjižari u Vašingtonu kažu da im izdavač nije dostavio primerke unapred.

"Obično pre važnih knjiga dobijamo rane rukopise, tako da možemo da pročitamo knjigu pre datuma objavljivanja. Ali izdavač je ovu knjigu čvrsto držao uz sebe”, kaže Mark Lafamboa iz Knjižare "Politika i proza" u Vašingtonu.

Nijedna od vladinih agencija nije dobila primerke pre nego što je knjiga objavljena. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u utorak da ne pokušava da blokira objavljivanje ali želi da se postara da Snouden ne profitira na knjizi. Izdavačka kuća eakmilan je takođe pomenuta u tužbi, “da bi se postaralo da se nikakva sredstva ne prebace na Snoudenov račun.” Zvaničnici sekretarijata kažu da je Snoudne prekršio obavezu prema Sjedinjenim Državama koju je preuzeo kada je potpisao ugovore sa CIA-om i NSA.

Edvard Snouden učestvuje u diskusiji o svojoj knjizi "Trajni dosije" sa nemačkim novinarom Holgerom Starkom u Berlinu.
Edvard Snouden učestvuje u diskusiji o svojoj knjizi "Trajni dosije" sa nemačkim novinarom Holgerom Starkom u Berlinu.

Snouden je na te napade odgovorio obraćajući se preko video linka publici u jednoj knjižari u Nemačkoj.

"Potpisali ste ugovor o tajnosti ali istovremeno ste položili zakletvu da ćete braniti Ustav. A tajna za koju vam traže da je čuvate je da vlada krši Ustav i ljudska prava širom sveta.”

Snouden ima pristalice širom sveta, koje ga smatraju herojem zato što je ustao protiv pojava koje mnogi smatraju vladinim zloupotrebama. Američki uzbunjivač dobio je i nagradu Right Livelihood od španskog filantropa Jakoba fon Uekshula koji je rada rekao:

"Žiri za dodelu nagrada Right Livelihood odao je priznanje Edvardu Snoudenu na hrabrosti i veštinama u otkrivanju do sada neviđenog stepena državne prismotre, kojom se krše osnovni demokratski procesi i ustavna prava”.

Međutim, mnogi ga smatraju izdajnikom i odmetnikom. Američki federalni tužioci optužili su Snoudena za krađu vladine imovine, a u dve tačke ga terete za kršenje Zakona o špijunaži iz 1917. Kada je optužnica podignuta, tadašnji predsednik Barak Obama pozvao ga je da se vrati u SAD i suoči sa optužbama.

"Ako zaista veruje da je to što je uradio ispravno, onda kao svaki američki građanin može da dođe, pojavi se pred sudom sa advokatom i iznese svoje argumente”.

U nedavnom intervjuu za CBS Njuz, Snouden je izjavio da bi se vratio ukoliko bi imao pošteno suđenje, otvoreno za javnost, ali je dodao da američka vlada želi da ga podvrgne specijalnim procedurama u zatvorenoj sudnici.

XS
SM
MD
LG