Linkovi

Predstavnički dom protiv programa NSA


Američki Kongres
Američki Kongres

Predstavnički dom okončao je kontroverzni program Nacionalne bezbednosne agencije kojim su prikupljani podaci o milionima telefonskih razgovor Amerikanaca

Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je ubedljivom većinom glasova produžio važnost zakona Patriot, koji je usvojen posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. - ali je istovremeno okončao program Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), kojim su skupljani podaci o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca.

Ispoljena dvostranačka sloga je retkost u ovom domu Kongresa. Međutim, novi zakonski predlog će verovatno biti teže prihvaćen u Senatu. Bivši radnik CIA i NSA, Edvard Snouden, izazvao je međunarodno zgražavanje kada je otkrio razmere prisluškivanja Amerikanca od strane pomenute agencije.

Američki zakonodavci su ubrzo posle toga počeli da rade na reformi zakona o načinu zaštite nacionalne bezbednosti kako ne bi dolazilo do ugrožavanja privatnosti američkih građana.

I dok se u Predstavničkom domu većina zakonodavaca izjasnila za ukidanje programa masovnog prisluškivanja, senatori verovatno neće. Nekolicina demokrata bi više volela da zakon Patriot uopšte ne bude produžen, dok je nekoliko vodećih republikanskih senatora protiv ikakvih izmena. Ne zna se tačno kada će Senat voditi raspravu o ovom zakonu, ali oba doma Kongresa treba da usklade svoje dve verzije do 1. juna, kada zakonu ističe važnost.

XS
SM
MD
LG