Linkovi

Obaveštajne agencije utrostručile broj podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca


Sedište obaveštajnih agencija SAD
Sedište obaveštajnih agencija SAD

Nacionalna bezbednosna agencija SAD sakupila je više od 534 miliona podataka o telefonskim pozivima i porukama koje su Amerikanci slali protekle godine, što je tri puta više od broja podataka prikupljenih 2016.

U novom izveštaju Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) prikazan je drastičan porast prikupljenih podataka, na osnovu novog sistema nadzora koji je Kongres odobrio 2015. Ipak, i ovaj broj je manji nego ranije kada je NSA prikupljala podatke po starom sistemu koji je razotrkio Edvard Snouden.

Podaci koje sakuplja NSA odnose se na brojeve telefona i vreme poziva ili poslate poruke, ali ne i na sadržaj razgovora. Kancelarija direktora NSA nije obrazložila zbog čega je broj prikupljenih podataka u porastu.

Portparol NSA Timoti Baret rekao je da "federalna vlada nije menjala način na koji prikuplja podatke". Ipak, porast broja podataka mogao bi da se objasni brojnim faktorima: od toga da li je vlasnik broja neko ko je pod istragom do podataka koje prikupljaju mobilni operateri.

U izveštaju se navodi i da je u porastu broj stranih državljana koji žive van SAD, a koji su pod nadzorom obaveštajnih agencija na osnovu ranije odobrenog Zakona o obaveštajnom nadzoru stranih državljana.


XS
SM
MD
LG