Linkovi

SAD čestitale Srbiji Dan državnosti uz poruke o normalizaciji i Ukrajini


ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken
ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken

Američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken uputili su čestitke Srbiji povodom obeležavanja Dana državnosti.

Sjedinjene Države pozdravljaju podršku Srbije predlogu Evropske unije o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona - navodi se u čestitki koju je američki predsednik Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

U godini koja je pred nama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom, poručio je Bajden i dodao da se raduje jačanju partnerstva zemalja i naroda SAD i Srbije.

"Zajedno moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine i pozovemo Rusiju na odgovornost za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine", istakao je Bajden.

U čestitki se takođe ističe da su proteklih nekoliko godina Srbija i SAD zajedno radile na diversifikaciji izvora energije i jačanju ekonomske saradnje "stvarajući bolju budućnost za naše građane".

Američki državni sekretar Entoni Blinken u svojoj čestitki Srbiji povodom Dana državnosti naveo je da SAD "cene strateško partnerstvo sa Srbijom zarad stabilnije, bezbedne i prosperitetne budućnosti svih građana Zapadnog Balkana.

Blinken je preneo snažnu podršku Sjedinjenih Država evropskim aspiracijama Srbije i rekao da je Vašington predan saradnji sa Srbijom i svojim partnerima EU na ostvarenju tog važnog cilja.

"Pozdravljam konstruktivni pristup Srbije u razgovorima sa američkim, nemačkim, francuskim, italijanskim i zvaničnicima Evropske unije okom nedavne posete Beogradu. Uveren sam da će normalizacija odnosa doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Srpski i kosovski lideri će, svakako, morati da naprave teške kompromise da bi ostvarili te ciljeve ali će nagrade za srpski narod - i ceo region - biti ogromne", ocenio je Blinken.

Državni sekretar je pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu u neopravdanom i brutalnom ratu koji je započela Rusija.

"SAD pozdravljaju srpske poruke podrške Ukrajini u Ujedinjenim nacijama - i moramo da budemo jedinstveni podržavajući pravo ukrajinskog naroda da izbere sopstvenu budućnost", istakao je Blinken.

Blinken je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su dve zemlje nedavno potpisale Memorandum o razumevanju koji predviđa da srpski oficiri za vezu na godinu dana odlaze u Vašington i rade u Stejt departmentu.

"Ovaj jedinstveni program ne samo što će obezbediti bolje razumevanje spoljnopolitičkih ciljeva obe strane, već će otvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva", poručio je američki državni sekretar, koji je poželeo narodu Srbije mir, prosperitet i sreću na Dan državnosti.

XS
SM
MD
LG