Linkovi

SAD šalju specijalne jedinice u Irak


Sekretar za odbranu Eš Karter tokom današnjeg svedočenja u Kongresu
Sekretar za odbranu Eš Karter tokom današnjeg svedočenja u Kongresu

Svedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavnilkog doma, Karter je rekao da bi te snage trebalo da pomognu iračkim i kurdskim Pešmerga borcima u borbi protiv Islamske države...

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da SAD razmeštaju "specijalizovane ekspedicione snage" u Irak, kako bi izvršile veći pritisak na ekstremiste Islamske države i bile u poziciji da sprovode napade preko granice u Siriji.

Svedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavnilkog doma, Karter je rekao da bi te snage trebalo da pomognu iračkim i kurdskim Pešmerga borcima u borbi protiv Islamske države i da se američki spacijalci razmeštaju u saradnji sa iračkom vladom.

"Ovi pripadnici specijalnih jedinica će vremenom biti u mogućnosti da izvode napade, oslobađaju taoce, prikupljaju obaveštajne podatke i zarobljavaju lidere ISIL-a", rekao je Karter i naglasio da će ove snage takođe biti u situaciji da vrše unilateralne operacije u Siriji.

Sekretar za odbranu nije naveo koliko će vojnika tačno biti poslato, ali je rekao da se radi "o većem broju" nego što je smala grupa američkih komandosa koja odvojeno razmeštena u Siriju da pomaže opozicionim grupama u borbi protiv Islamske države.

Karter je rekao da se ta grupa od 50 specijalaca "priprema" za početak opracija u Siriji, ali je odbio da pruži više datalja o tome.

XS
SM
MD
LG